A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) milka (10) Milka (1) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszorszag (3) olaszország (8) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Sokszínűség a négyzeten

A Ritter család története ott kezdődik, ahol a legtöbb romantikus film véget ér, a házasságnál. A főszereplők jelen esetben Clara Göttle és Alfred Eugen Ritter, előbbinek egy cukrászati boltja volt, utóbbi pedig itt dolgozott cukrászként. Egyik nagy közös szenvedélyük a csokoládé volt, de más is lehetett a levegőben, mert hamarosan, 1912-ben összeházasodtak, majd még ebben az évben alapítottak egy kis sváb családi édesipari vállalkozást Németországban, Bad Cannstatt városában. A későbbiekben is a család tulajdonában maradt a cég, jelenleg a harmadik generációs Alfred T. Ritter és húga, Marli Hoppe Ritter több, mint 80 országba exportálja a színes kis négyzeteket.

Vitatott az a tény, hogy mindhárom "Alfred Ritter" tett-e döntő lépést a Ritter Sport cég és a termékek hírnevéért, az mindenesetre biztos, hogy Alfred Eugen Ritter első lépése mondható a legfontosabb hozzájárulásnak: feleségül vette a megfelelő nőt. :-) Az első csokoládé márkájuk az Al rika (Alfred Ritter Kannstatt) nevet viselte (ennek logója oldalt látható). Gyorsan felpörgött az üzlet, aminek következtében 1930-ra már olyannyira kinőtték a gyárat, hogy a  20 km-rel távolabb fekvő idilli Waldenbuch városba kellett költözniük egy nagyobb gyárterületre. A terjeszkedés pedig azóta sem állt meg, ennek köszönhetően mára egy nemzetközileg is sikeres vállalatként tekinthetünk rájuk. 

Ha az első márka nem is mond sokat, de a az 1932-ben bevezetett Ritter Sport már biztosan sokak számára ismerős. Az egyedi formájú 4 x 4 kis kockából álló tábla megvalósulása Clara ötlete volt. A cél az volt, hogy a „normál” táblás csokoládé súlyát (ami 100 gramm) megtartsák, de a súlya ellenére behelyezhető legyen minden sportzakóba törés nélkül (és mindezt persze olvasztás nélkül érjük el). A cég ezzel a frappáns külcsínnel, és persze a finom ízekkel 1970-re annyira kinőtte magát, hogy a környező országokban is elterjedt a márka imádata. A sikeres fejlődést újabb ötlettel, a szezonális termékek bevezetésével tartotta fenn a cég. Talán nem annyira egetrengető, de mégis kisebb innovációnak tekinthető, hogy Németországban elsőként a Ritter Sport vezette be a joghurtos csokoládét.

Csokoládé dueluxe

Azonban valljuk be, elsőre többnyire nem az ízek, hanem a külső ugrik be mindenkinek a név hallatán. Ez Alfred Otto Ritternek (az 1952-ben elhunyt Alfred Eugen Ritter fia) köszönhető, aki egy bátor döntést hozott a cég életébe, miszerint vezessenek be egy „színes palettát” (sorba állítva a termékeket, tény, hogy hasonlít a hatás egy festékkeverő műhely portáljához). Ezzel egy új arculatot kapott a termékcsalád, és marketing szempontból is nagyon hálásnak bizonyult a döntés: egymást követték a nagyszabású színes reklámsorozatok az egyre növekedő termékpaletta bemutatására. Bár különböző árnyalatok természetesen előfordulnak, de mégis elmondható, hogy minden egyes különböző ízvilágú táblához egy saját vidám szín tartozik. A hozzá kapcsolódó szlogen is elég frappáns lett, mivel ekkoriban vezették be a színes telvíziót: „Minden egyre színesebb, vidámabb, modernebb, aktívabb – beleértve a csokoládét is”.

Még egy „forradalmi találmány” kapcsolódik a nevükhöz, ami talán sokaknak fel sem tűnik már, hiszen annyira természetesnek tűnő mozdulat: a termék nem a megszokott módon lett papír hajtogatással becsomagolva, hanem egy speciálisan lezárt borítékhoz hasonlít leginkább, a csomag szélét széthúzva pedig késlekedés nélkül hozzá lehet jutni a csokoládéhoz (azóta persze már több cég is elleste ezt a sportos és praktikus designt).

A klasszikus mellett persze megjelentek egyéb változatok is, 1982-ben a kicsi, de szép Ritter Sport Minis lépett a piacra, a 10 darabból álló csokiválogatás összsúlya 100 gramm, de a dobozban található csokoládé gyűjtemény természetesen külön-külön is kapható 100 grammos kiszerelésben is.

1999-ben a szűkebb vásárlói rétegekre is gondoltak, és forgalomba hozták a diabetikus Rittereket is. Méghozzá rögtön négy ízben: félédes 50% kakaótartalmú, joghurtos, nugátos, tejcsokoládé 30% kakaótartalommal. Ami igen nagyra értékelendő, mivel elég kevés multi foglalkozik a cukorbeteg fogyasztók kiszolgálásával. Még ugyanebben az évben egy másik különleges ízt is piacra dobtak, a Ritter Sport Rum mini falatkákat.

A teljességhez már csak egyvalami hiányzott: 2008 áprilisában új mérföldkőhöz érkezett a Ritter Sport, bevezetésre került négy finom bio csokoládé fajta: 35% teljes tej, mandula, kesudió, szőlő. Idén pedig még egy makadámdió darabos tejcsokival lepték meg a nagyérdeműt.

Ha valaki pedig magát a céget szeretné jobban megismerni, ő sem fog csalódni. 2010 januárjában megnyitották a berlini csokoládé világát (csokoládé múzem és shop), csaknem 1000 nm-en, ahol mind a gyerek, mind pedig a felnőtt csokoládé kedvelők kiélvezhetik a csokoládé gyártás interaktív élményét. A terület nagy részét a múzeum foglalja el, ahol bepillantást nyerhetünk a Ritter család történetébe, és egy kisebb területen egy shop biztosítja, hogy valami ajándékot is hozzunk haza a családnak.

Címkék: németország csokoládé ritter sport

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr242104853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pqty 2010.06.25. 22:43:14

Egyszer ettem vörösboros ízesítésű Ritter Sport-ot (ő az: picnicb.ciao.com/de/128507325.jpg), elképesztően finom volt, amolyan szezonális, limitált kiadás, azóta se láttam. Pedig a bor és az csoki nagyon jók együtt, nem tudom, miért hagyták abba a gyártását és vajon a többi nagy cég miért nem próbálkozik ezzel?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.08. 18:51:23

Ritter Sport Minisből tán a téli(?) kollekció volt az, amelyiknél likőrszármazék volt a töltelék? Nem volt rossz.

Mindig is irigyeltük óvodában/suliban a kamionsofőr lurkókat, hogy az apjuk állandóan ilyen cuccokkal elárasztva bukkant fel.

szomorú vasárnap terrorszervezet 2011.01.26. 02:31:44

Hát én ettem sajnos rossz csokit tőlük is, mert pont a szezonális, elképesztő kreációknak van elég gyakran műanyag íze, főleg ha gyümölcsöt tartalmaz. Például gondolok itt a vérnarancs-joghurtra, stb stb. Én egyébként hivatalos "Ritter Sport Freund" vagyok, megvan az exkluzív könyv a cég történetéről és a csokoládéról, és lenne pólóm is, ha nem felejtettem volna el beixelni a kedvenc csokim színét :D Mikor még kint éltünk, az új fajta csokoládékból premier előtt küldtek egy-egy kóstolót postán, ellenszolgáltatást nem várva. Nagyon szívélyes levélben köszönték meg minden egyes alkalommal, hogy hűségesen fogyasztom a csokoládéjukat. Sajnos ide már nem küldik a szeretetcsomagokat, és a boltokban is csak az exportra gyártott változatot kapni aranyáron, pedig azoknak sokkal rosszabb az íze.
Nekem ez a kedvenc márkám, mert bár van jobb (néhány) csokifajta, de egyik sem ilyen tisztességes árazással. A kedvencem egyébként az egész mogyorós és az egész mandulás változat. Nagyszerűek, mert egyszerűek :D
süti beállítások módosítása