A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) Milka (1) milka (10) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszország (8) olaszorszag (3) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Biztos vagyok benne, hogy már mindenki legalább az egyik félét kóstolta.

 

Az idősebbeknek tán bevillannak a gyermekkori élmények, mikor az itthoni meglehetősen szegényes csokoládé kínálat mellé a szülők, nagyszülők a néhány évente megejthető osztrák útról hazatértek az akkor igazi különlegességnek tűnő darabokkal. Ezügyben mindenképpen jó marketing fogásnak bizonyult a különleges külső, hiszen a külföldi márkákat igazából senki sem ismerte, azonban a Gorenje mellé mégiscsak valami különlegeset, extrémet kellett bepakolni, amit minden gyerek tágra nyílt szemmel csodálhat meg. Szerencsére ez már csak a múlt emléke, amióta a Tobleronet nem  a Suchard, hanem a Kraft értékesíti már nem olyan nehéz itthon se beszerezni.

 

A formáról bár sokaknak az egy éven aluli gyerekeknek szánt képességfejlesztő játék jut eszébe, azonban az asszociáció téves. Ennél sokkal nagyobbra kell gondolnunk, egészen konkrétan az Alpok hegyvonulataira. A jellegzetes (és egyébként védett névjegy) kis háromszögek ugyanis a svájci Alpok hegyeit ábrázolják. A hagyományos tábla 12 csúcsból áll, ezt sajnos nem sikerült kiderítenem, hogy ennek van-e köze a geológiai alapokhoz, de valószínűleg nincs, mivel a cég gátlások nélkül gyárt különböző méretekben különböző hegycsúcsszámmal (egészen a 3 darabos minitől a 17 darabos 750 grammos monstrumig).

 

Hegy vagy nem hegy, az mindenesetre bizonyos, hogy a forma abszolút telitalálat, mindenkinek azonnal megragadja a figyelmét. Nem is tértek el ettől a formától a későbbiekben kialakított változatokkal sem, emiatt érdemes is figyelni mit veszünk le a polcról, ugyanis a különféle színű csomagolások egészen különféle termékeket rejtenek. Nézzük gyorsan, mik is ezek a lehetőségek:

 

Hát igen, az igazi nagy klasszikus. Az eredeti,  Classic Toblerone ha csak néhány évvel is, de már túlvan a 100. születésnapján. Az ízvilág gondolom mindenki számára ismert, aki ezeket a sorokat olvassa.

A csokoládé mézes kaliforniai mandula darabokat rejt, a nugát receptje pedig szigorúan titkos. Nem hibába a 100 éves recept, sikerült a megfelelő harmóniát megtalálni ezek között, egyik sem jelenik meg  túl harsányan. Egy darabot letörve természetesen a lágy csokoládé íz ér el minket először, majd néhány másodperc múlva megérkezik a többi alkotóelem is. Hamarosan a méz jelenik meg, majd miután ezen is túlvagyunk, felkészülhetünk a következő lépésre, jöhet a roppanós mandula. Miután elértük a csúcspontot, máris eljött az idő a következő darab letörésére…

 

Az értékelésnél nagyon egyszerű dolgom van, ugyanis a kedvenceim között szerepel. Különböző sallangoktól és hatásvadász támadásoktól mentes, kellemes ízharmóniát jelent számomra. Kakaó szárazanyag tartalma legalább 28%, ami manapság már nem tekinthető különlegességnek, de szerencsére emellett a különböző egyéb anyagok száma is meglehetősen minimális (csak szójalecitin és vanilin aroma, de ezek szinte mindenben vannak).

 

Enerigatartalom: 525 kcal/100g

Ára: 374 Ft/100g (Spar) – kötelező darab

 

 

Mivel a jóból sohasem elég, 1969-ben a fekete Tobleroneal kápráztatták el az ínyenceket, megérkezett a fekete Toblerone.

 

A forma természetesen változatlan, az összetevőkön sikerült egy kicsit finomítani (vagy rontani?). Növelték a kakaó szárazanyag tartalmat, ami így már legalább 50%. Félédes, így nem túl sötét. Jól olvad, a nagyobb mennyiségű kakaó miatt azonban már kevésbé érezni ki a méz ízét, a vaníliának meg se híre, se hamva.

 

És ezen a ponton van a hangsúly, ugyanis ezzel gyakorlatilag elveszítette azt a kényesen kidolgozott egyensúlyt, amivel az eredeti még bírt. A méz nélkül számomra már csak egyike a közepesen jó minőségű csokoládéknak, amelyek között azért találunk jobbat is ezen az árszinten.


Enerigatartalom: 500 kcal/100g

Ára: 299 Ft/100g (Auchan) – érdemes megkóstolni, de ne várjunk csodákat


 

És ez még mind nem volt elég, 1973-ban teljessé tették a kínálatot, és piacra dobták a fehér csokoládés Toblert. Nos, szerintem kár volt. A fő szempont egy teljesen új ízvilág kialakítása lehetett, azonban az előzőhöz hasonlóan, én ezt is inkább visszalépésnek érzem.

 

Továbbra sem sikerült megszorongatni az eredeti klasszikust, bár itt is harmóniára törekedtek, azonban ez már régen nem az a Toblerone, ami miatt sok rajgonót szerzett a cég. Ugyanis nagyon erősen kiérezni a vanília illatát, a fehér csokoládét pedig egyébként sem kedvelem (sőt, a csokoládé szót is sértőnek érzem ezügyben, de erről majd később). Így gondolom egyértelmű, hogy nálam ő nem volt nyerő. Nem szimpatikusak az  új összetevők és az íze is túl édesre sikeredett. Tehát akárcsak a feketénél, itt is azt állapítottam meg, hogy nem olyan jó, mint az eredeti. Bevált recepten ne változtassunk.

 

Energiatartalom: 535 kcal/100g

Ára: 172 Ft/50g (Tesco) – kihagyható

 

A leggyakoribb három variáció mellett persze vannak egyéb termékek is, amikkel összefuthatunk a boltok polcain, például 2007-ben egy  új élményben lehetett részük a csokoládéimádóknak, a Toblerone Fruit & Nut  révén. Ez már mézes-mandulás nugátot és lédús kaliforniai mazsolát tartalmaz, kakaó szárazanyag tartalma legalább 28%, tej szárazanyag tartalma pedig legalább 14%.

 

Már a csomagolás is azt sugallja, hogy túl nagy meglepetést nem fog tartogatni számunkra. Az eredetihez képest az egyetlen különbség a  hozzáadott 12% mazsola. Nem nagy változás, de legalább nem változott az alapkoncepció. Lehet ez is azt jelenti, hogy a Kraft végre rájött, hogy felesleges az eredeti receptet megváltoztatni? 

 

Energiatartalom: 495 kcal/100g

Ára: ? Ft – nem nagy különbség az eredetihez képest, csak a mazsola

Címkék: fehér tej csokoládé svájc méz mandula toblerone ét

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr471883987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása