A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) Milka (1) milka (10) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszorszag (3) olaszország (8) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Csitt, egy fehér lovat hallok közeledni

Ennek a belga csokoládénak a története nem megszokott, nem taglalja az alapító hosszas életét, se  azt, hogy melyik unoka vezeti jelenleg a céget. Az sem kiemelkedő fontosságú, hogy a cégnek hány székhelye volt az elmúlt évtizedekben. Ettől függetlenül szerintem a Godiva csokoládé történetére tényleg érdemes szentelni egy egész posztot, egy igazi legendát ismerhetünk meg, ami valóban egyedülálló.

A legenda úgy kezdődik, hogy több mint 85 évvel ezelőtt (1926) Brüsszelben, Joseph Draps a Grand Place főterén megnyitotta az első exkluzív csokoládé üzletet, ami a Chocolaterie Draps nevet kapta. Ezzel a névvel már nem találkozhatunk, mivel amikor már igazán beindult a vállalkozás, egy frappánsabb nevet választott a cégének: GODIVA

Joseph Draps urat Lady Godiva legendája ihlette. Valaki szerint legenda, mások szerint ez a kendőzetlen igazság (jelen esetben a kendőzetlent szó szerint értve :-) Godiva egy angolszász hölgy volt, aki a legenda szerint meztelenül lovagolt végig Coventry (Anglia) utcáin. Ezért a város kétségtelenül nagy hálával tartozott a hölgynek. Hogy ettől miért kellene hálásnak lenni, mindjárt kiderül, egyelőre ugorjunk egy kicsit vissza az időben:

Lord Leofric, Coventry ura egyre több feladatott tartott saját kezében, többek között Coventry város pénzügyeit és a közmunkákat vezette. A város fejlesztéséhez (és a politikát ismerve, saját életszínvonalának fenntartásához) sok pénz kellett, és a szükséges pénzt adókból próbálta előteremteni.

A mítosz szerint Lady Godiva, egy fiatal, csinos hölgy volt, aki jóval fiatalabb volt a férjénél és a művészeteket erősen támogatta. A nemesasszony többször kérte férjét, hogy csökkentse az emberek adóterheit, vagy legalábbis mérsékelje, de férje hajthatatlan volt. Majd egy napon, mikor újra terítékre került ez a téma, Leofic megtalálta a (meglehetősen sajátos) megoldást, hogy ne kelljen adókat kivetni. Elmesélte asszonyának, hogy az ókori görögök és rómaiak szemében a tiszta erkölcsöt az emberi meztelenséggel ábrázolták. Hiszen a meztelenség nem is erkölcstelen, a meztelenség nemi jellegét éppen a ruha fejlesztette ki. A felöltözés nem  más, mint a levetkőztetés lehetősége. Ebből adódóan felajánlotta feleségének, hogy hajlandó a helyi adókat véglegesen eltörölni, ha hajlandó példát mutatni mindeneknek, feltéve, hogy kedves asszonya, igazán hisz a művészetért folytatott harcában...

A Lady, férjura legnagyobb meglepetésére igent mondott a kihívásra. Megállapodtak, hogy egy augusztusi napon lóra száll, ahol nem visel semmit. Ígéretéhez híven a hölgy átlovagolt a piacon, kecsesen, nyugodt arccal ülte meg a lovat (csupán hosszú haját engedte le két copfba osztva, ami takarta a kíváncsi szemek elől), nem szégyellve mezítelenségét. Férjének nem volt más választása, szavát állva eltörölte az adókat.

Mikor Joseph Draps ezt a nevet kitalálta még biztos nem sejtette, hogy az idő múlásával a csokoládé legendásabb lesz, mint a hölgy maga :-)

És most jön a szárazabb rész: a siker tovább növekedett az új névvel (persze a sikerhez egy frappáns név édeskevés, tudjuk jól :-) Godiva Csokoládéüzlet újabb székhelyeket kapott:  az első Godiva butik 1958-ban Párizsban a divatos Rue St. Honoré területén volt. Majd tovább terjeszkedett az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban és Európa nem volt elég, 1966-ban Észak-Amerikát is lehengerelte. A bővítéssel még akkor sem állt le, 1972-ben már Ázsiában is ismertté vált. A Godiva már elérhető Belgiumtól Szingapúrig, Denvertől a Dubaig, már ismert (és közkedvelt) több mint 80 országban szerte a világon. Csak Magyarországon nincs még. Hahóóóó forgalmazóóóók, itt is van rá igény szerintem :-)

Címkék: belgium godiva

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr474071223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása