A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) milka (10) Milka (1) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszország (8) olaszorszag (3) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Van pár sütemény, ami ünnepi hangulatot áraszt magából, attól függetlenül, hogy mikor fogyasztjuk. Ilyen például a zserbó, beigli, torták... és számomra a mézeskalács is.

Nagyon szeretek sütni-főzni, de egyelőre a mézeskalács, illetve a puszedli nagy falatnak bizonyulnak számomra. És itt fel is merül az első nagy kérdés: puszedli vagy mézeskalács? Mi is a különbség e kettő között, vagy van egyáltalán? Nosza, itt az internet, minden információ megtalálható, pont ez ne lenne meg? Jópár óra keresgélés után arra jutottam, hogy igen, pont ez. A kérdés nagyon sok helyen felmerül, sokféle magyarazáttal találkozhatunk. Nagyon sokan egyszerűen megállapítják, hogy márpedig a kettő között nincs különbség, de persze két sorral lejebb valaki kontrázik, hogy két teljesen különböző dologról van szó. Logikus lépés lenne a recepteket átnyálazni, és a hozzávalók között keresni a különbséget, de nagyon gyorsan rájön az ember, hogy ez is zsákutca: sajnos nincsenek kőbe vésett receptek, amelyek végeredménye A mézeskalács, illetve A puszedli. Különféle receptek különféle hozzávalókat tartalmaznak, a két csoport pedig nem nagyon választható el egy határozott  vonallal. Minél mélyebbre ásunk a megfejtést keresve, annál zavarosabb lesz minden.

Persze nem esünk kétségbe, elő a szótárral, bővítsük a keresést a nemzetközi színtérre, folytassuk a külföldi oldalakkal. És íme egy szó, amiből kiderül, hogy a magyar nyelvnek sokkal nagyobb a szókincse, mint azt elsőre gondolnánk. Angolul csak a mézeskalács szó használatos (gingerbread), olyan, hogy puszedli náluk nincs. Azaz van, de az a macaron puszedli, ami olyan, mint nálunk a cukrászati teasütemény, de az szerintem teljesen más. Mivel a mézeskalács Németországból indult ki, elkezdtem nyomozni azon a tájékon is. Németül a mézeskalácsra és a puszedlire két kifejezés is elfogadott (lebkuchen; pfefferkuchen), de mindkettőt mindkét készítményre használják össze-vissza. Végül a telefonos e-mailes segítség megadta a választ egy több éve a területen dolgozó mester jóvoltából: "nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar, vagyis nem minden mézeskalács puszedli, de minden puszedli mézeskalács".

Nagyon leegyszerűsítve a dolgot a válasz: igen, ahogy sejtettük, a fő különbség a puhaságuk között van, ami a méz és zsiradék arányán múlik.

Tejcsokoládés puszedli étcsokoládé dekorációval

Túllépve ezen a problémán, foglalkozzunk a beszerzéssel, honnan is lesz nekünk puszedlink? Mi magunk sütjük, ez jól hangzik, de igazából csak ipari mennyiségek mellett érdemes nekifogni, az pedig bármilyen sokáig is áll el, ritkán fogy el. Nagymamával süttetjük, ez már jobban hangzik, de nem mindenki számára kivitelezhető, tehát maradjunk a pénzért megvásárolható daraboknál.

Én évek óta a Lambertz cég süteményeire esküszöm ebben a kategóriában. Ezek nem tartoznak az olcsó termékek közé, de cserébe sosem okoznak csalódást a „noname” termékekkel ellenben. Igen, itt azokról a néhány száz forintért vödörszámra (jelen esetben a műanyag vödör szó szerint értendő) megvásárolható puszedlikről van szó, amelyek a pénztárcának igencsak tetszetősek, de állaguk leginkább a fűrészporhoz hasonlatos, és a  kezdeti lelkesedésből legyűrt néhány darab után a doboz jelentős része mindig a kukában landol. Azt hiszem egyetérthetünk abban, hogy ebben az esetben anyagilag sem jövünk ki túl jól, a bosszankodásról nem is beszélve.

Az én kedvencem doboza meglehetősen egyszerű, de mégis elegáns, van valami hagyományőrző kisugárzása. Nem arra a nagyon modoros hagyományőrzésre kell gondolni, amikor a színektől kezdve a betűtípusig minden azt próbálja belénk súlykolni, hogy itten most egy naggyon régi cég naggyon tradícionális termékéről van szó. Egyszerűen csak egy szép fekete kartondoboz, szép arany és vörös színekkel. Különösebb merészség nélkül biztosra mentek, bárkinek is adjuk ajándékba, azonnal láthatja rajta, hogy prémium termékről van szó. Mivel a kiszáradástól a papír doboz nem védené a süteményeket, a kartondobozon belül egy fekete műanyag tartót találunk, amiben lefóliázva található az összes puszedli. Ezt feltépve máris megcsapja orrunkat a karácsony illata, a kellemes fahéj, gyömbér és szegfűszeg egyvelege. Bármennyire is erölködnek szegény mérnökök a Lambertznél, hogy a termékeket megpróbálják átpozíciónálni a szezonális termék kategóriából a hétköznapiak közé, ez kérem karácsony, máris előttem a fa, díszek, ajándékok ...

Amint visszazökkenünk a valóságba, szerencsére nem ér nagy sokk, a látvány itt sem utolsó. Nincs túlbonyolítva a dolog, mindösszesen három féle formával találkozhatunk, amelyek kellemes egységet alkotnak, de azért van bennük némi változatosság is. A pontos fogalmi osztályozást nagyonvalúan kezelve a termék alapja egy kellemesen puha, omlós puszedli különféle formákban kisütve. A klasszikus szív, csillag és perec formákat  ezen felül tejcsokoládé borítja, amit a tökéletesség érdekében még vékony étcsokoládé indák is díszítenek. Az első falat után azt érezzük, hogy főként a fahéj íze dominál. A tészta tömör és puha, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, legalább egyszer mindenképpen érdemes megkóstolni, csak hogy az embernek fogalma legyen arról, hogy mi mindent lehet kihozni egy ilyen egyszerű süteményből. Napközben önmagában is elfogy szép lassan, de tökéletes egy pohár hideg tejjel, akár reggeli gyanánt is. Arról már nem is beszélve, hogy ünnepi (húsvéti, karácsonyi) terítéket is feldobják a szép formák.

Energiatartalom: 350 kcal/100g
Ára: 899 Ft/500g (Spar) – olyan mint a nagymama puszedlije, képtelenség, hogy csalódj benne (de ez nagymama függő, talán még jobb is egy kicsit)

Lambertz Domino

A cég hű maradt önmagához, így ennél az édes kis kockánál is felfedezhető a karácsony "szelleme", de a forma már egyértelműen arra utal, hogy ez a hétköznapok finomságának készült. A csomagolás is jóval modernebb, az előzőhöz képest sokkal kevésbé nevezhető klasszikusnak, inkább a fiatalosság jegyeit viseli magán.

A sütemény alakja is egészen más, nem nagyméretű elegáns csillagokat találunk benne, hanem jóval egyszerűbb kis kockákat szép katonásan egymás mellé rendezve. Minden kocka (23mm x 23mm) egy falat, azaz a klasszikus csomagban mindösszesen 20 falat található. Emelett találhatunk különböző méretű kiszereléseket is, amelyek tulajdonképpen csak a kis kockák számában különböznek. Ismerjük a mondást, hogy "ki a kicsit nem becsüli...", de én bizony nem érem be kevesebbel, mint az 1 méteres Domino kiszereléssel, ami nem kevesebb, mint 1150g. Ennek ellenére néhány hét alatt bármikor elfogy.

Maga a csomagolás tehát nem igényelt túl nagy kreativitást, ezt a süteményt egyértelműen az íze tette sikeressé. Minden egyes kocka egy három rétegű kompozíciót jelent, amely egyedi az édesiparban. A három réteg alulról felfelé (miként a képen is jól látható): a már előzőleg megismert puha, omlós mézeskalács; majd következik a vegyesgyümölcs zselé; és a sort a jól látható marcipán réteg zárja. És hogy tökéletes legyen a harmónia (vagy csak a technológia kívánta meg ragasztóelemként ? :-) mindezt egy puha csokoládé burok veszi körül.

Nagy ritkán azzal játszom, hogy  külön-külön ízlelgetem az egyenlő vastagságú rétegeket. (...nah jó nem is olyan ritkán, ha jobban belegondolok, inkább az a ritkább, hogy egészében bekapom). A csokoládé túl édes, de éppen jól vékony, így ez nem rontja el az összhatást. A többi összetevő pedig szinte tökéletes lett a hosszú évek folyamán: a mézeskalács kellemesen fűszeres, a  sárgabarack gyümölcskocsonya édes és ragadós, a marcipán erőteljes. Mindezek mellett már csak az a rejtély számomra, hogy a mézeskalács alap hogyhogy nem ázik át a zselétől?

Energiatartalom: 387 kcal/100g
Ára: 1990 Ft/1150g (Spar) -  aki szereti az édeset, fűszereset, no meg a marcipánt, annak bátran merem ajánlani

Címkék: csokoládé marcipán sütemény puszedli mézeskalács lambertz

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr581917125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2019.07.13. 18:34:18

Méteres Domino csokoládét szeretnék venni, de sehol sem találok ilyet. Nincs valami ötleted, merre keressem?

GGy 2019.07.18. 09:27:22

Hahó, van itt valaki????
süti beállítások módosítása