Csokoládé és édesség ünnep
Idén másodszor került megrendezésre Budapesten az Édes Napok Fesztivál. Tavaly szeptember 16-18-ig (péntektől szombatig) tartott az első fesztivál a Budai várban. A 2011-es rendezvényre látogatók attól érezhették - joggal - azt, hogy valami új történelmi eseménynek részesei, hogy ők elsőkként láthatták a Magyarországi csokoládé fesztivált.
A tavalyi fesztivál sikereinek köszönhetően idén is megrendezésre került az esemény. A helyszín változatlanul a Budai Vár, szerencsére a szabadtéri rendezvényt (eddig) egyik évben sem mosta el az eső. A mostani esemény szeptember 20-23. (csütörtöktől vasárnapig) tart, azaz aki nem tudja, mivel töltse el ezt a hétvégét, az már veheti is a cipőjét... :-)
Az idei fesztivál is tartogat újdonságokat. Az egyik, hogy be lett iktatva egy csütörtöki 0. nap, másik, hogy a megnyitón a Magyar Édességgyártók Szövetsége 20 éves fennállását ünnepelte, amit egy díjátadó követett. Továbbá (a hagyományokhoz híven :-) a tavalyi Sarah J. Evans után, idén Chloé Doutre-Roussel tisztel meg minket, aki három előadást is fog tartani különféle csokis témákban.
Az Édes napok program ajánlatából, ami leginkább felcsigázott, az a díszvendég előadása volt. A program ajánló szerint csütörtökön 14:45-15:30-ig tartott előadást a Nemzetközi csokoládékról Chloé Doutre-Roussel, aki az egyik legkomolyabb londoni kereskedőháznak a szakértője. Csütörtökön kettő után érkeztünk a főbejárathoz, vadul szaladgáltunk, keresve az előadás helyszínét, benézegettünk sátrakba, hátha meglátom a szakértő hölgyet, több ott dolgozó embertől érdeklődtem, hogy Chloé Doutre-Roussel előadása hol lesz pontosan. Sajnos senki se tudta, se a kiállítók, se a belépős karszalagot ellenőrzők se, volt aki csúnyán nézett rám, hogy azt eszik-e vagy isszák :-)
Volt még háromnegyed óránk, hogy megnézegessük, hogy kik képviseltetik magukat idén (egy kis ízelítő képekben is).
Elsőkén a Mozart Souvenir standjába botlottunk, ahol saját fejlesztésű Rákóczi bonbon (barack, szilva, körte és cseresznye pálinkával töltve) kóstolóval várták a látogatókat. A Lindt is osztogatott klasszikus piros csokigolyókat, Smile palacsintát is kóstolhattunk, a többi cég nem készült kóstolóval a 0. napon. Ami feltűnt, hogy a tavalyihoz képest több fagyis volt kint, tényleg jó az idő, de azért a Duna menti szélről ne feledkezzünk meg, a forralt borra szerintem nagyobb lenne az igény már ilyenkor :-) A csütörtöki napon nagyon kevés volt a látogató (remélem mindenki hétvégén szeretne menni), a kiállítók is arról panaszkodtak, hogy minimális volt a sajtó hírverés, szerintük kevesen tudnak erről a rendezvényről (mondjuk a magam részéről ennek épp ellenkezőjét tapasztaltam, valószínűleg az átlag embernél több csokis helyet látogatok napi szinten, de lépten nyomon beleütköztem egy-egy reklámba). Mindenesetre cáfoljuk meg, jöjjenek el minél többen!
Gyorsan eltelt a várakozási idő, majdnem csak arra volt elég, hogy feltérképezzük a helyszínt.
Fél három után elkezdtek szivárogni az emberek az egyik nagy sátorhoz, ahol meghallgathattuk Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnökének megnyitó beszédét és részesei lehettünk, hogy idén első alkalommal adta át az Édesiparért díjat a Magyar Édességgyártók Szövetsége. Az elismerést Zöld Antal, a Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület (MÉTE) édesipari szakosztályának tiszteletbeli elnöke kapta.
A nagyon várt előadás ezek után kezdődött, de sajnos idő hiánya miatt ezt már nem tudtam meghallgatni. Mai nap 15:00-16:00-ig a legjobb magyar csokoládékról tart előadást a Chloé Doutre-Roussel. Ha esetleg valaki elmegy a mai előadásra, kérhetne nekem egy dedikált könyvet tőle ;-).