"Most lobogjon a szemünkben az az ősi-ősi láng"
A chilivel és más fűszerekkel (fahéj, ánizs, szerecsendió…) ízesített csokoládé története évezredekre nyúlik vissza. Szinte hihetetlen, hogy az aztékok már ie. 1500–ban is látták benne az üzleti lehetőséget (ez aztán az igazán ősi mesterség :-). Valóban jó alternatíva, hiszen a mai napig nagy népszerűségnek örvend a különleges fűszerezésű csokoládé, akár szilárd, akár folyékony állapotában.
Nacre et fruits - Cocoa Dusted Truffles
Míg a maják és aztékok folyékony állapotban fogyasztották a chilis csokoládét, mára természetesen modernizálódott a küllem és az íz is. Alaüs Mathez a „trüffelek királya” névre is méltó lehetne, ugyanis az általa vezett családi tulajdonban lévő kis üzem már 78 éves múltra tekint vissza. Mathez úr valószínűleg nem egy csapongó lélek, 1934 óta nem gyárt mást, csak trüffeleket (narancsos trüffel, chilis trüffel, nugátos trüffel, málnás trüffel, pezsgős trüffel, gyömbéres trüffel, kerek trüffel, szögletes trüffel, hosszú trüffel... :-)
A doboz nagyon elegáns, kellemes karcsú betűtípusokat használtak a feliratoknál, amelyek többnyire francia szavakat takarnak, de a főbb pontok azért így is érthetőek (lehet, hogy tudok franciául?). A doboz egyszerűen felül nyílik, a kartonon belül vastag alu-tasak védi a golyókat a kiszáradástól, egy dobozban körülbelül 24 darabot találunk. A valóságban egyébként jelentősen sötétebbek, mint a dobozon látható képen. A zacsiba beleszimatolva nem érzünk mást, csak a tömény kakaó illatát, a chilinek se híre, se hamva. A golyók rengeteg sötét natúr kakaóporral vannak meghintve, de ha leporoljuk róluk, maga a csokoládé is ugyanolyan sötét.
Ne felejtsétek el, hogy a golyókat hűvös helyen tartsátok (esetleg hűtőben is), mert amúgy tiszta mázga lesz a zacsi és a kezetek is. Ami egyébként érdekes, mert a kakópornak köszönhetően kifejezetten száraz darabkákat veszünk ki a dobozból, de körülbelül 10 másodperc múlva elkezdenek kifolyni az ember kezéből, tényleg az emberi hőmérsékletre lettek optimalizálva. Amikor a golyót bevettem a számba és elkezdett olvadni a csokoládé, isteni élmény volt, a kezdeti száraz por, majd gyorsan a selymes sima trüffel következett pikánsan csípős ízével. Azonban, ahogy lenyeltem az utolsó falatot, a pikáns csípősség vad tüzességgé alakult át.
Ez a chilis trüffel leginkább a hideg napokra ajánlott, elsősorban azért, mert könnyen olvad, másodsorban pedig, ha bekapsz belőle egy-két darabot, tuti felmelegszel, annyira csípős. Mikor az első golyóbist bekaptam lazán (mert én már ettem elég sokféle csípős csokit, és amúgy is bírom én a csípőset, ez meg se fog kottyanni), utána vadul szaladtam a konyhába egy pohár vízért, de így is mire odaértem, elsőfokú égési nyomok voltak a torkomon. De mint említettem, én ezt szeretem, úgyhogy mindent összevetve, nekem bejött a csípős ét trüffel.
A chilis csokoládé napjainkban azért már nem számít olyan extrémitásnak, mint néhány évvel ezelőtt, gondolom a többség számára ez az első "különleges" csoki a megszokott sima tej, ét, mogyorós vonal után. Ha valaki ezen belül a minőséget keresi, akkor érdemes megpróbálkozni ezzel a termékkel, a chili csipőssége nálam már határeset (de ez nyilván szubjektív), a csokoládé viszont egyértelműen nagyon finom mellette.
Energiatartalom: 596 kcal/100g
Ára: 1990 Ft/250g (Chocoland Mammut I.) - Egyszerűen ez a legjobb trüffel, amit valaha kóstoltam.