A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) milka (10) Milka (1) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszorszag (3) olaszország (8) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Zágrábi csokoládé

Vinjeraci utunk célkitűzése a szokásos pihenés mellett, két keréken bejárni a környező dalmát tengerpartot, illetve felderíteni a könnyen elérhető szigetvilágot. Ezt a feladatot tökéletesen teljesítettük, a hazai utakhoz szokott motorosnak egyenesen kánaán, hogy minden úton egy sziklás, tengerpartos szerpentinhez juthatunk. Emellett másik fő feladatomnak éreztem, hogy megismerjem  a horvát specialitásokat, szerencsére ezügyben sem lehet okom panaszra, mert bár a horvátokról továbbra sem a csokoládégyártás lesz az első, ami az eszembejut, de azért találkozhattam elég sok helyi nevezetességgel.

Ez főként a Kraš cégnek köszönhető, akik számos nagyon népszerű édességet gyártanak, amelyeket egy esetleges adriai látogatás során minden csokoládé szerelmesnek meg kell kóstolnia legalább egy táblával. A zágrábi cég 1911-ben nyitotta meg kapuit, így ő lett az első édesipari termékeket gyártó Délkelet-Európában. A gyár a csokoládékon kívül kekszeket, cukorkákat is készít, termékei akármelyik nyugati csokoládémárkával felveszik a versenyt. Ezek közül mindenképpen érdemes a Dorina táblás csokoládét is kipróbálni, mert biztos mindenki megtalálja a magának kedvezőt, hiszen nagyon sok ízesítésben gyártják: sima tejcsokoládé, narancsos, rizses, kókuszos, puncsos, mogyorós és még számos további változatban.

Ezek közül én az egész mogyorószemes tejcsokoládét választottam. Számomra meglepő módon a csomagolás hátulján magyarul is fel van tűntetve az összetétel, bár nekem sajnos még nem tűnt fel az itthoni üzletek polcain ez a termék (ha valaki mégis találkozott volna már vele, akkor kérem írjon ezügyben egy kommentet).

Küzdelem a gigantikus mogyorószemekkel

A borító fényes vörös, a tábla felső részén a Kraš embléma, illetve a gyár alapításának éve mellett a zágrábi vár mutatkozik egy címer formájában. Az alsó egyharmadban pedig az ízesítés van lefestve igen gusztusos formában, amire szükség is van, hiszen mint említettem meglehetősen sokféle variáció létezik, és nem mindenki ismeri a gyártó anyanyelvét. A csomagoláson látható csokoládé színe tükrözi a valóságot, ellenben a mogyoró mennyiségével, mert bár tény, hogy nem spóroltak az egész mogyoróval, de azért ahhoz, hogy egy kockában 5 szemet találjunk, elég nagy szerencse kell :-) A papír alatt a jól ismert ezüst fólia következik, szóra sem érdemes.

A csokoládé illata igen kellemes, de egyáltalán nem erős, színében sem tapasztalhatunk semmi különlegeset: szép barna, nem matt, egyik kockába a gyár neve, a másik kockába pedig a márka neve van nyomtatva. Ami viszont azonnal szembetűnik, azok a felém kacsingató hatalmas darab mogyoró szemek, miként a képen is látható, egyes szemek teljes egészében átérik a csokoládékockákat.

A kakaó szárazanyag tartalma 29%, egyértelműen tejcsokoládé, de így is kicsit szárazabb mint fajtatársai, számomra egy kicsit talán már túl egyszerű, nyers kakaó ízű is volt. Nem olyan könnyen olvad, ami szerintem egyáltalán nem negatívum, főként, ha a nyári kánikulára gondolunk. A tábla 20%-át a hatalmas mogyorószemek töltik ki, ami első hallásra nem is tűnik olyan soknak, de mégis minden falatra jut minimum egy egész mogyiszem. A földitörökmogyoró íze külön dicséretet érdemel, olyan, mintha most szedték volna: friss, zamatos, finoman roppan a fogam alatt. Ha valaki evett már közvetlenül a bokorról leszedett, és frissen feltört mogyorót, az értékelni fogja ezt az ízvilágot, semmi mesterséges ízesítés, rafinált pörkölés nem érezhető benne, egyszerűen fenséges.

Energiatartalom: 542 kcal/100g
Ára: 10,50 kuna/100g (Vinjeracban lévő kisközért) -  sajnálom, hogy nem kapható itthon, szívesen vásárolnám hétköznapi fogyasztásra

Címkék: horvátország csokoládé mogyoró

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr252045285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2010.06.03. 12:22:09

Most akkor földimogyoró, vagy rendes normális mogyoró?
Mert kib.-ul nem mindegy!

Honeyy 2010.06.03. 12:24:49

Akkor most földimogyoró, vagy törökmogyoró? Csak mert a képen török van és az terem bokron....a földi meg ugye a föld alatt. Egyébként csak azért kötözködöm, mert irigylem a csokit...:-)

aszakács · http://www.kaldeneker.hu/ 2010.06.03. 12:31:14

Ettetek már fűszeres csokit? Én bevallom kicsit félve, bár nagy érdeklődéssel mentem el egy találkozóra, ahol megkínáltak ezekkel a különlegességekkel. Bevallom nagy élmény volt, amikor a babérleveles, rozmaringos, vagy az aszalt-paradicsomos csokoládét megkóstoltam. Azóta már többen készítik, és sokfelé meg is lehet kóstolni.
Olvassátok el a csokimesterrel készített írásomat!
www.kaldeneker.hu/kaldeneker/eletmod/58-te-is-imadod-a-csokit.html

Bon Viki · http://chocologia.blog.hu/ 2010.06.03. 12:43:04

Jaaaj, természetesen a török fajta...
Köszönöm az észrevételt, javítottam.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.06.03. 13:09:15

Mogyorós csoki mindig a csúcs:)
de csak kérdezném..ahogy tudom 1909-ben a fiumei csokoládégyárat megvásárolta Gerbeaud Emil.
tud róla valaki később mi lett ezzel?

2010.06.03. 13:32:32

Én tegnap ettem meg az utolsó kockát egy tábla Dorinából. Az íz kiváló, de a gyártás nem egyenletes: volt, hogy a tábla harmadában nem volt egy darab mogyoró sem. Egyébként nem tudom mennyire délszlávos elsőzés az alapítás dátuma (szerintük övék az erdeti Trapista sajt, és az eredeti Negro cukorka is). Az viszont biztos, hogy csak 1950-től hívják őket Kras-nak. Kras egyébként második világháborús partizán hős volt, szóval ez a cég úgy vette fel a Kras nevet, mint nálunk az MGTSZ-ek Rákócziét.

Klown 2010.06.03. 13:34:41

Üdv!

Régebben nálunk a XVI. kerülben a Coop ABC árult ilyen Kraš Dorinát, de ha jól emlékszem csak rizseset.

Üdv: Klown

Bon Viki · http://chocologia.blog.hu/ 2010.06.03. 16:45:06

Coop sajnos nincs a környékünkön, pedig kiváncsi lennék a magyar árára. Az átszámított 400 Ft azért elég túlzó lenne érte (persze az eredeti 10.5 kuna tartalmazza az üdülőfalu és a környék egyetlen boltja szorzókat is).

Gabe000 2010.07.10. 21:18:57

Sziasztok! Ha van rá mód valki tudna nekem szerezni egy ilyen csokit természetesen kifizetem az árát és a posta költséget! Ha van valaki előre is köszönöm!
süti beállítások módosítása