A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) Milka (1) milka (10) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszorszag (3) olaszország (8) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Hal, beigli, gyertya, cellux, csomagolópapír, fenyőfa, szaloncukor …
… egy átlagos magyar családnak ezek mind a Szenteste alapvető kellékei közé tartoznak.
A szaloncukor és a beigli is csoportkep.jpgmindketten olyan dolgok, amiket senki se keres egész évben, decemberben mégis mindenki meg van őrülve érte, és két pofára zabálja.

Idén 11 féle retro jellegű, fehér papíros prémium terméket kóstoltam, most sem lehet panasz a választékra az ízvilág tekintetében. Ezek a szaloncukrok 4920.- Ft/kg és 6360.- Ft/kg között kaphatók, mondhatni arany árban, (ennél már olcsóbban kapunk téliszalámit is akár), úgyhogy tényleg érdemes kiválasztani a legjobbat. Kíváncsi vagyok, hogy idén melyik kapja meg a "legjobb szaloncukor díjat". Én mondjuk már évek óta nem szoktam venni szép dobozos szaloncukrokat, ugyanis meguntam azt, hogy választottam egy szép küllemű/új ízű/minőséginek látszó doboz, és vagy rossz ízű volt, vagy jobbik esetben a minőségével nem volt gond, de a doboz utolsó negyedét Szilveszterkor már kényszeredetten ette a család. Inkább a lédig termékekből vásárolok 4-5 szemet és a fa alá teszem egy tálba, sokkal izgalmasabb így eszegetni az ünnepek alatt.

Diabetikus szaloncukor

kek diab.jpgEgy nagyon jó hír! Idén a cukorbetegek is szemezgethetnek szaloncukrot a karácsonyfáról. A királykék papír nem feltétlenül a legtökéletesebb dekorációs szín a fenyőfán, de nézzük a jó oldalát, a nagyszülők hamarabb kiszúrják, hogy honnan lehet levenni :-) A diabetikus csokoládéburok nagyon vékony és nagyon ét, a töltelék nyírcukor, ami a kristálycukorra hasonlít leginkább. Kicsit ízetlen, de nem rossz, aki szeret csemegézni karácsonykor, annak épp jó, hogy egy falat kis édességet ehet.

Ára: 2490 Ft/ 250g (Chocoland Mammut I.) – tökéletes ajándék diabéteszes nagyszülőknek

Szamos – marcipános csokoládés

barna szamos csokis.jpgSzamosnál a marcipán minősége nem is kérdés, ki ne ismerné a híres magyar marcipánt.
Ennek a szaloncukornak a legszebb a csomagolása mind közül, de legalábbis a mi fenyőfánkon ez mutatna a legjobban. A cukor formája szép, kecses, egyszerű. Félbevágva a szemet, illata kellemes csokoládés, a marcipánt nem nagyon lehet kiérezni. Külön kóstolva azért egyértelmű, hogy a szaloncukorban lévő marcipán ugyanaz a minőség, mint amit a Szamos kockákból megismerhettük. A csokoládé töltelék kicsit alkoholos ízű, ami nagyon illik hozzá. A száraz marcipánt feldobja a lágy csokoládé krém, miután lenyeltem, még mindig éreztem az erős csokit, a pikáns alkoholt, a kellemes mandulát, és ezt mindet egyszerre.

Ára: 4920 Ft/ 1000g (Sugár Üzletközpont) – pont jó

Szamos – marcipános fekete ribizlis

lila szamos feketerib.jpgA csomagolást tekintve retro a fehér papír, de a lila szín kifejezetten trendi idén. Ez az íz volt a legígéretesebb számomra. Reméltem, hogy a ribizlitől valami kellemes pikáns ízvilágot kapok. A száraz marcipánt enyhén megnedvesítette a ribizli jam. Kellemes, könnyed íze lett, de a fanyarkás gyümölcs és az édes marcipán nem olyan lett, mint amire számítottam. Nem lett igazán harmónikus, de lehet, hogy lassan arra kell rájönnöm, hogy messze nem a kedvenc gyümölcsöm a ribizli...

Ára: 4920 Ft/ 1000g (Sugár Üzletközpont) – pikáns, karácsonyi hangulatú

Szamos – marcipános narancsos

nari szamos marcipanos.jpgSzerintem ez az ízesítés a legideálisabb karácsonyra, ha már marcipános az alap. És Szamoséknál mi más lenne az alap? Az illata nagyon kellemes narancsos. A narancs és a marcipán egységet alkot, a két összetevő együtt kellemes lágy halmaz állapotú. Már az első falatnál kicsit kiérezni a narancs héjának is az ízét, ami kifejezetten jó, hisz már ez által is biztosak lehetünk, hogy nem valami mű dolgot eszegetünk. Ez az a szaloncukor, amit akár év közben is megennék néha napján.

Ára: 4920 Ft/ 1000g (Sugár Üzletközpont) – igazi karácsonyi íz

Szamos – marcipános meggyes

piri szamos meggyes.jpgErre a képre lehetne az a szlogen, hogy "ronda és finom". Pont ez az egyetlen szem volt az, ami nagyon nem bírta az utazást. A fotó alapján nem túl gusztusos, de valójában helyes kis formája van, ugyanolyan, mint az előző Szamos példányok. A papír színe pedig kiváló karácsonyra, piros alapon arany minta. A marcipán és a meggy kellemesen harmonizál. Ez nem olyan tömény, mint a csokoládés, ebből könnyedén meg lehet enni egymást után többet is. Aki nem szeretne hazardírozni a szaloncukor világában, annak ez a legtökéletesebb választás.

Ára: 4920 Ft/ 1000g (Sugár Üzletközpont) – eteti magát

Stühmer – mákos

ezust keke stum makos.jpgEzüst csomagolás, rajta kékkel a cég neve és logója. A csokoládé tetején is látható, hogy ez a szaloncukor nem akárhonnan való. Helyes kis téglalap, a csokoládé burok világos, íze nagyon édes, jó ha a 32 %-t eléri a kakaótartalom. A töltelék nagyon lágy, fehér krémbe sok-sok mákszem. Nagyon kóstolgattam, hogy mi az a fehér, de semmi íze, illetve ami van azt is elnyomja a mák. Az ötlet jónak tűnhetett, ha bejön a mákos beigli, akkor miért ne lenne sikeres a mákos szaloncukor…

Ára: 6320 Ft/ 1000g (Chocoland Mammut I.) – túl keserű szalancukornak, és ha sokat eszel, akkor elég lapos lesz a Szenteste :-)

Stühmer – tej trüffel

arany stum tejtruff.jpgA csomagolás színe ünnepi, arany alapon barna betűk, ez is majdnem minden fán jól mutat. A szaloncukor most is helyes, formás. A cukor tetején látni a márka jelzést. A trüffel krém kellemesen lágy. A csokoládé burok is illik hozzá. Aki nem ragaszkodik a zseléshez, illetve aki előnyben részesíti a csokis ízű szaloncukrokat, annak szerintem nagy kedvence lesz. Nagyon jó ízű, ez az a fajta szaloncukor, amit jövőre is keresni fog az, aki idén megkóstolta

Ára: 6320 Ft/ 1000g (Chocoland Mammut I.) – Csupacsoki

Kézműves Szaloncukor - barackpálinkás

ezust barack palesz.jpgNaaaagyon nem szeretem a pálinkát, de ebből kellett vennem, hisz tudom, hogy a magyar emberek többsége szereti, és most divat is a pálinkázás.  A papír egyszerű, legtöbb fára ideális lesz az ezüst fólia. Ez a szaloncukor a legszebb idén. Az illata nem annyira alkoholos, inkább kellemes barackos. A csokoládé nagyon finom, enyhén átvette a barackos aromát. A pálinkás krém nem is olyan rossz, mint amire gondoltam, nem marja a torkom, kellemes krémes. Nem tudom, hány szem a napi javasolt adag :-)

Ára: 6320 Ft/ 1000g (Chocoland Mammut I.) – egy új hungarikum a zselés után

Kézműves Szaloncukor – barack marcipános

soet arany bari marci.jpgMíg a Szamos esetében jam formájában volt a marcipántöltelék közepén, a kézzel készített darabokban apró kis szemcsékben található meg a barack íz. A marcipán sűrűbb, mint a Szamosé, a barack szemek jópofák. Izgalmasabb, mint a Szamos lekvár, és sokkal természetesebb az összhatása. Ez nekem túl édesre sikeredett.

Ára: 6320 Ft/ 1000g (Chocoland Mammut I.) – izgalmas falatozás

Kézműves Szaloncukor – Bailey’s marcipános

zold baileys.jpgSzerintem a legtöbb ember erre és a pálinkás szaloncukorra kiváncsi. A sötétzöld papír nem a legmegszokottabb díszítő elem a karácsonyfán, de legalábbis a fenyőhöz jól megy majd a színe. Mielőtt kibontottam volna, azt hittem, amolyan egybe bekapós, szürcsölgetős stílusra kell majd számítanom. De a töltelék egy sűrű massza, volt, még jó hogy tudtam, hogy alkoholos cukrot kóstolgatok, mert amúgy simán adtam volna belőle gyereknek is. Az íze inkább tutti frutti ízű.

Ára: 6320 Ft/ 1000g (Chocoland Mammut I.) – ez nem jött be, semmilyen karácsonyi hangulata nem volt

Kézműves Szaloncukor – szilvalekváros marcipános

arany szilvás marci1.jpgAz arany papír tökéletes karácsonyi szín. Az étcsokoládé köntös küllemén látszik, hogy valóban kézzel készült (a talpazatoknál kicsit meg van folyva). A csokoládé íze nagyon finom, talán jobb, mint a Szamosé. A marcipánban enyhén ropognak a cukorszemek, ezért kevésbe szimpatikus. A szilvalekvár sűrű, rostos, mindösszességében finom. Akinek bejött a 2008-as – szatmári szilvás - év tortájában lévő szilva, annak ez a szaloncukor lesz a kedvence.

Ára: 6320 Ft/ 1000g (Chocoland Mammut I.) – igazi ínyenc finomság

És idén szembesültem igazán azzal a ténnyel, hogy ha az édességipar így halad, lassan hiánycikk lesz a zselés szaloncukor, ugyanis se a Szamos, se a Stühmer, se a Milka nem gyártotta ezt a fajtát, helyette újabb hungarikum szaloncuki lett idén, a pálinkás. Kedves szaloncukor gyártók! Jövőre sima zselés szaloncukorral is lepjetek meg minket, jó minőségű csokoládé köntösben. Köszönjük!


Címkék: szaloncukor

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr534950679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maximum grimbus 2012.12.12. 14:16:32

A konyak meggyes szaloncukrot kóstoltátok már? isteni. Mi is nagyon szeretünk mindent ami édes, most vásároltunk be karácsonyra jó pár tábla csokit, remélem nyerünk is mellé :) ly.my/csoki

Cicely 2012.12.18. 09:43:29

Nekem többféle Stühmer szaloncuki van itthon, de még csak egyet-kettőt kóstoltam, kíváncsi vagyok pl. a gesztenyésre, ezt az ízt eddig csak gyér minőségben lehetett kapni.

A zselés szaloncukor nekem egyáltalán nem hiányzik, előbb ennék lecsósat. :D

Cicely 2012.12.18. 09:50:57

Kézművesből tojáslikőr, mák-marcipán, tokaji aszú és szilvalekvár-marcipán, Stühmerből mogyorókrémes, gesztenyés, tejcsoki-trüffel, étcsoki-trüffel, és marcipán csokikrémből van kóstoló, Szamosból feketeribizli-marcipán. Ezekből kell kedvencet választanom.

Bon Viki · http://chocologia.blog.hu/ 2012.12.23. 00:52:02

@Cicely: Kíváncsi leszek, hogy neked melyik lesz a kedvenced.

Bogika78 2016.05.27. 17:26:32

@Cicely: szívemből szóltál! Az összes szaloncuki közül a zselés az egy, amit világéletemben utáltam, már gyerekként is ha ilyet találtam a fán, azt csalódottan visszacsomagoltam. Nekem a kedvenceim: minden Szamos marcipános, illetve a mákos és a trüffeles Stühmer :)
süti beállítások módosítása