Sajnos kevés gyümölcsöt fogyasztunk. Néha kicsit túlkompenzálok, és ilyenkor a piacon megkívánja a szemem a sok színes gyömölcsöt, amit persze megveszek, hazaviszek, majd hetek múlva találok rájuk, amikor már elkezdtek barnulni/puhulni. Rendszerint ilyenkor jön képbe, hogy süssek egy ilyen lepényt. Nagyon szeretem, szerintem ez az egyik legváltozatosabban elkészíthető süti. Legalább annyiféle változata van, mint a muffinnak vagy a cupcake-nek és ugyanolyan egyszerű elkészíteni, de sokkal finomabb. Küllemében csak annyi a különbség, hogy nem sok apró falatot formázunk, hanem egy nagy tortát. Ezáltal gyorsabban is elkészíthető, ugyanis nem kell kis formákba kanalazni az összekevert masszát, hanem egy mozdulattal egy nagy sütőformába önthetjük, és gyümölcsökkel, magvakkal, csokikdarabkákkal díszíthetjük.
előkészítés: 15 perc
sütés: 40-45 perc
sütési hőfok: 180 °C
sütés módja: alul-felül sütés
nehézségi fok: könnyű
edény mérete: 28 cm átmérő
Hozzávalók
(6-8 fő részére)
A tésztához:
- 125 g vaj
- 100 g marcipán
- 50 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 csepp mandula aroma
- 1 csipet só
- 3 tojás sárgája
- 125 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 3 tojás fehérje
A tetejére:
- 4-5 db kiwi
- 4-5 db eper
- 100 g csokoládé
Elkészítés
A tésztához konyhai robotgéppel simára keverjük a vajat és a kis darabokra vágott marcipánt. Apránként belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, aromát és sót, majd tovább keverjük, amíg sima és egyenletes nem lesz. Utána egyenként beletesszük a tojások sárgáját, és mindegyikkel kb. fél percig keverjük még.
A sütőt közben előmelegítjük: 180 fok, vagy légkeverésnél 160 fok.
A sütőport elkeverjük a lisztben, és hozzákeverjük a tésztához. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, amit szintén a tésztába keverünk. Az így elkészült tésztát tortaformába simítjuk, amit előzőleg sütőpapírral kibéleltünk.
Végül a díszítés: a csokoládét kisebb kockákra vágjuk, majd a tésztára szórjuk. A gyümölcsöket megpucoljuk és megmossuk, a vizet leitatjuk róluk, majd mehetnek ők is a tésztára.
A lepényt a sütőbe tesszük. Sütési idő kb.: 45 perc
Sütés után egy kis ideig hagyjuk hűlni, majd felszeleteljük.