A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) Milka (1) milka (10) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszország (8) olaszorszag (3) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Sajnos kevés gyümölcsöt fogyasztunk. Néha kicsit túlkompenzálok, és ilyenkor a piacon megkívánja a szemem a sok színes gyömölcsöt, amit persze megveszek, hazaviszek, majd hetek múlva találok rájuk, amikor már elkezdtek barnulni/puhulni. Rendszerint ilyenkor jön képbe, hogy süssek egy ilyen lepényt. Nagyon szeretem, szerintem ez az egyik legváltozatosabban elkészíthető süti. Legalább annyiféle változata van, mint a muffinnak vagy a cupcake-nek és ugyanolyan egyszerű elkészíteni, de sokkal finomabb. Küllemében csak annyi a különbség, hogy nem sok apró falatot formázunk, hanem egy nagy tortát. Ezáltal gyorsabban is elkészíthető, ugyanis nem kell kis formákba kanalazni az összekevert masszát, hanem egy mozdulattal egy nagy sütőformába önthetjük, és gyümölcsökkel, magvakkal, csokikdarabkákkal díszíthetjük.

előkészítés: 15 perc 
sütés: 40-45 perc
sütési hőfok: 180 °C
sütés módja: alul-felül sütés
nehézségi fok: könnyű
edény mérete: 28 cm átmérő

Hozzávalók

(6-8 fő részére)

A tésztához:                                                             

  • 125 g vaj
  • 100 g marcipán
  • 50 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 csepp mandula aroma
  • 1 csipet só
  • 3 tojás sárgája                             
  • 125 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 3 tojás fehérje

 
A tetejére:

  • 4-5 db kiwi
  • 4-5 db eper
  • 100 g csokoládé

 

Elkészítés

A tésztához konyhai robotgéppel simára keverjük a vajat és a kis darabokra vágott marcipánt. Apránként belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, aromát és sót, majd tovább keverjük, amíg sima és egyenletes nem lesz. Utána egyenként beletesszük a tojások sárgáját, és mindegyikkel kb. fél percig keverjük még.
A sütőt közben előmelegítjük: 180 fok, vagy légkeverésnél 160 fok.

A sütőport elkeverjük a lisztben, és hozzákeverjük a tésztához. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, amit szintén a tésztába keverünk. Az így elkészült tésztát tortaformába simítjuk, amit előzőleg sütőpapírral kibéleltünk.

Végül a díszítés: a csokoládét kisebb kockákra vágjuk, majd a tésztára szórjuk. A gyümölcsöket megpucoljuk és megmossuk, a vizet leitatjuk róluk, majd mehetnek ők is a tésztára.

A lepényt a sütőbe tesszük. Sütési idő kb.: 45 perc
Sütés után egy kis ideig hagyjuk hűlni, majd felszeleteljük.

Címkék: lepény

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr354548579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blueqkazoo · http://borbely.bplaced.net/ 2012.05.29. 10:50:32

Azt hiszem megoldottad a muffin utáni ellenszenvemet. Valamiért az a süti volt az, amivel soha nem tudtam mit kezdeni...
Ok, ennek lehet az az oka, hogy még nem ettem igazán hűűűdejót (amit mások annak mondtak, nekem akkor se jött be), vagy lehet hogy túlzottan hozzászoktam mamám "meggyes - beledobálós" kevert tésztájához. Az hasonló recept mint a tiéd, csak marcipán és csoki nélkül; vagyis egy egyszerű kevert tészta amibe szó szerint beledobálta a meggyet. Meg ami gyümölcsöt még talált a közelében és jól nézett ki. :D
Egy biztos: ez mindenképpen kipróbálás tárgya lesz hétvégén! A süti jó, a marcipán jó, a csoki jó! Együtt is jónak kell lennie!

Krutzifix 2012.05.29. 16:21:50

Remélem, működik a 3 csepp mandula aroma nélkül is, mert agyilag totál ki vagyok tőle, hogy a múltkor sem sikerült beszereznem ilyet :)
Valamint ugye más gyümölcsökkel is jó? Pl. eper mellé cserkó? Vagy avokádó?

Bon Viki · http://chocologia.blog.hu/ 2012.05.29. 19:26:55

@Krutzifix: A mandula aroma nagyon fontos, bármilyen ciki, szerintem sokkal intenzívebb ízt ad (és persze olcsóbb), mint maga a marcipán. Én csináltam már barackos-meggyes lepényt is marcipánnal, csoki nélkül.
Ha kipróbálod az eper-cserkó variációt, küldenél nekem fényképet?

mbetty 2012.05.29. 21:39:14

Mindenkinek ajánlom, mandula aroma ide vagy oda: Isteni finom !!!!
süti beállítások módosítása