A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) Milka (1) milka (10) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszország (8) olaszorszag (3) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Egy kis darab Norvégia

Norvégiáról elsőre biztos nem a csokoládé jut az ember eszébe, de még másodikra se jelennek meg lelki szemeink előtt a hullámzó skandináv kakaóültetvények. Nem mintha ez persze bármit is számítana (angol tea, holland kakaó megvan?), úgyhogy legyünk pozitívak: próbára fel!

Eddig csak az IKEA-ban találkoztam Skandináv csokikkal, az ottani termékek közül a Daim csokoládék voltak az egyik legnépszerűbbek (mostanában nem láttam a shopban), amelyeket a Freia cég gyárt, csakúgy, mint a Melkesjokolade termékeket is. De mindig is szerettem volna megkóstolni valami autentikusabb helyi terméket.

Nyáron szerveztem egy középsulis osztálytalálkozót egy pizzériába. Páran külföldön dolgoznak, közülük egyikőjük Észak-Európában. Mindig vágytam pár napra elmenni Svédországba, kipróbálnám a kutyaszánozást, meghempergőznék a térdig érő hóban, bemennék egy piros faszerkezetű házikóba…

...most egy lépéssel közelebb kerülhettem Skandináviához. Egyenesen Norvégiából hozott nekem az egyik kedves osztálytársam egy 200 grammos csokoládét. A júliusi körülbelül 2000 kilométernyi utat kicsit megsínylette a csokoládé, illetve nem kicsit, jószerivel a tábla majdnem ivó csokivá vált. Gyorsan hűtőbe is tetettük a sárga óriás táblát. Esztétikailag a minőségét már nem sikerült visszanyerni, de az állag minősége nem romlott (nem fehéredett ki).

2527791_orig.jpg
A Freia céget 1889-ben alapították, de az első valódi sikereket csak 1892-ben érte el, amikor Johan Throne Holst átvette a vezetését. Holst észrevette, hogy az ehető tejcsokoládénak is potenciális piaca van az étcsokoládé és egyéb fontos termékek mellett, amelyeket a Freia készített ebben az időben. Holst felhozta a Freirát Norvégia vezető csokoládé készítőjévé. A századfordulóra már a Freia volt a vezető norvég márka az édességek területén. A cég a kezdetektől fogva Rodeløkka szomszédságában volt Olso Grünerløkka nevű kerületében.

A norvégiai sikereken alapulva, a Throne Holst család 1916-ban megalapította a Marabou csokoládégyárat Svédországban, Upplands Vasbyban, Stockholm külső részén. Egy svédországi védjegy konfliktus miatt a Freia (vagy Freja) nevet nem használhatták tovább. Helyette a Marabou nevet választották a marabu gólya után (ez a fajta látható az eredeti Freia logóban).

DSC_0760.JPG

A marabu logo ezeken a csokoládé kockákon is visszaköszön. Az óriás tábla csomagolása olyan zacskós megoldású, mint a olcsó hagyományos Milka táblás csokoládéké (bár ez kivételesen jól jött most, mivel így jól bírta a folyékony halmazállapotot is :), de a színe olyan sárga, mint a klasszikus Szerencsi tábláké. A Melkesjokolade csokoládé Norvégiában, olyan mint itthon a Szerencsi - nem a színe miatt - minden élelmiszer üzlet polcán megtalálható, és a közepes keresetű emberek számára is elérhető termékcsaládot kínál a fogyasztók számára.

A tejcsokoládé 30% kakaótartalommal bír, leginkább a nugátos Milka ízéhez tudnám hasonlítani, azaz nem egy bombasztikus gasztro élmény, de hétköznapi fogyasztásra elmegy. Pozitívuma, hogy tábla állaga kevésbé zsíros, mint a lila bociké, nem olyan könnyen olvad.

Energiatartalom: 555kcal/100g - "Et lite stykke Norge" , inkább maradjunk a jól bevált Magyarországnál ;-)

Címkék: norvégia tej melkesjokolade

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr314807941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása