Hogy miért jó a házavató? Mert a vendégek ajándékokat hoznak, virágot, sütit...
Vicus tortája szerintem jól néz ki, és még finom is. Azt mondta, hoyg ez nem olyan bonyolult, otthon is könnyedén elkészíthető. Hát lássuk hogy is kezdjünk neki.
előkészítés: 30 perc
sütés: 45-50 perc
sütési hőfok: 180 °C
sütés módja: alul-felül sütés
nehézségi fok: közepes
edény mérete: 28 cm átmérőjű
Hozzávalók
(6-8 fő részére)
A tésztához:
- 150 g étcsokoládé, minimum 60% kakaó tartalommal
- 150 g lágy vaj vagy margarin
- 75 g porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 tojás
- 4 tojássárgája
- 150 g liszt
- 15 g kakaópor
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 4 tojásfehérje
- 25 g porcukor
A töltelékhez:
- Savanykás lekvár (ribizli, sárgabarack)
A bevonathoz:
- 120 g étcsokoládé
- 120ml tejszín
Elkészítés
A tésztához a csokoládét kis darabokra törjük, és vízfürdőben kislángon felolvasztjuk. A további felhasználásig hűlni hagyjuk.
A vajat vagy margarint kézi robotgéppel a legmagasabb fokozaton simára keverjük. A cukrokat és a csokoládét apránként hozzáadjuk, és addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. A tojásokat és tojássárgájákat egyenként, legalább fél percig keverjük hozzá.
A lisztben elvegyítjük a kakaóport és a sütőport, átszitáljuk és adagonként, középső fokozaton a masszába keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hogy a vágási felület látható legyen, a cukrot apránként keverjük hozzá. A tojáshabot óvatosan a masszába forgatjuk. A tortaformát (26 cm) az alján kivajazzuk és beleöntjük a tésztát, elegyengetjük, és megsütjük.
A tortát egy sütőrácsra kiborítjuk és hagyjuk kihűlni. Utána vízszintesen kettőbe vágjuk. Az alsó lapot a lekvár felével megkenjük, a felső lappal lefedjük. A torta oldalát és felületét a maradék lekvárral megkenjük. A bevonathoz a tejszínt vízfürdő fölött megmelegítjük, a vízfürdőről levéve az étcsokoládé darabokat kevergetve felolvasztjuk benne, és a tortát bevonjuk.
Ez lényegében egy sacher torta recept, de a marcipán, a kék virág, barna inda teszi igazán csajszissá és egyedivé.
Elindult idén is a GoldenBlog, ahol a chocologia is indult, ha tetszenek az itt olvasottak, kérlek szavazz rám!
(Csokoládé a legjobb terápia néven keress!):