A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) milka (10) Milka (1) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszorszag (3) olaszország (8) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Majani - Torrone

"Nugát nélkül nincs karácsony" - tartja az olasz mondás, de persze minden nemzetnek megvan a maga karácsonyi édessége:

  • Magyarországon a szokásos szaloncukor nélkül nehéz elképzelni a szentestét,
  • Svédországnak a habos tejberizs szükséges (amibe egy szem mandulát is rejtenek, és aki ezt megtalálja, ajándékot kap), hogy tökéletes legyen az ünnep,
  • Egyesült Királyságban mazsolás pudingot készítenek a háziasszonyok,
  • Franciaországban a buche de noel (amit mi egyszerűen csokoládés fatörzsnek ismerünk) kerül az ünnepi asztalra,
  • Olaszországban pedig a panettone (kalács fajta), pandoro (kuglóf) és/vagy torrone (nugát) adja az idilli ünnepi képet.


Ez a nugát persze nem az, mint ami általában az emberek eszébe jut: minden torrone alapja a cukor, méz és tojásfehérje. És persze megjelenhet pár további hozzávaló (dió félék, gyümölcsök, aromák…) de ezek már csak az ízesítésért felelősek, használatuk pusztán a fantázia kérdése. Tavaly karácsonykor találtam egy nem túl bonyolultnak tűnő receptet a mindenamikaracsony oldalán, azonban nem tudnék öszintén sikerről beszámolni. Nem sikerült ugyanis túl esztétikusra a desszertem, ezért idén nem bíztam a véletlenre, inkább vásároltam egy tuti olasz torronet, ami tökéletes (Persze ha esetleg van valakinek egy bevált tuti receptje, azt szívesen fogadom, egyelőre még nem adtam fel. Előre is köszönöm!)

A torrone leginkább a habcsókhoz hasonló édesség, a textúrája lehet ragacsos, lágy, amit Torrone Morbidonak hívunk, vagy lehet nehéz, törékeny, ami a Torrone Duro.


Sokan azt mondják, hogy akkor a legjobb a torrone, ha minél kevesebb a cukor, és minél több a méz, mert annál puhább, lágyabb lesz a torrone. Akinek kedvencei közé tartozik a Milky Way, az biztosan imádni fogja ezt az olasz édességet is, mivel a torrone ihlette azt is.

Majani – Torrone alle Nocciole Morbido

Fiatos olasz cég most sem hagyott cserben, idén karácsonyra is készítettek egy nagy tömb lágy mogyorós nugátot. A 24 cm x 5,5 cm x 2 cm nagyságú doboznak a súlya sem mondható pillének (150 gramm), vajon mennyit nyomna, ha Durot vettem volna :-)
Azt már a dobozon is jól lehet látni, hogy mennyire guszta édességre számíthatunk. És tényleg így is van, a dobozt kinyitva, a valóság teljesen megegyezik a képen látottakkal: külleme rusztikus és rengeteg benne a mogyoró.


A külső mellett az ízre sem lehet panaszunk. A finom édességben nagyon jól kiérezni a tojás és a méz ízét, nagyon kellemesen harmonizálnak. A mogyoró pedig még feldobja egy kicsit, még ünnepibbé teszi. Imádom! Ez már csak mogyoró helyett mandulával, vagy fenyőmaggal lenne még tutibb, de hát mindenben nem igazodhatnak ők sem az én ízlésemhez ;-) Fogyasztása egyébként nem egyszerű, ragad, tapad, mint ahogy az a nagykönyvbe le van írva. De ez persze senkit sem lephet meg, hiszen lényegében egy nagy adag cukros mézes hasábbal állunk szemben. Amikor letörtem lehúztam egy nagy darabot, bevillant egy majd 20 éves emlékkép, amikor a szilveszteri tűzijáték alkalmával beleültem egy rágógumiba és megpróbáltuk lehúzni a szoknyámról a cuccot, remélve, hogy ezt nem csak ecetes ollóval fogjuk tudni eltávolítani…
...ez a tömb torrone is hasonlóan nyúlik, de szerencsére ruhából simán el lehet távolítani és az emlékeinkben pozitív élményt hagy.

Energiatartalom: 471 kcal/100g
Ára: 2990 Ft/150g (Chocoland Mammut I.) - Zserbó mellé sütünk panettonet, a szaloncukor mellé veszünk torronet és kész is a autentikus olasz-magyar karácsony

Címkék: olaszország csokoládé nugát majani

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr933436090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása