A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) milka (10) Milka (1) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszorszag (3) olaszország (8) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Majani - megragadják az édes élet napos oldalát

Mai édességünk egy igazi cégeken és szakterületeken átívelő koprodukció. Az első gyártó, akiről mindenképpen említést kell tennünk, 1858-ban indult, amikor Ferdinando Baratti és partnere Edoardo Milano úgy döntöttek, hogy nyitnak egy édesség-szesz üzletet Torinóban, amelynek "Baratti & Milano" nevet adták. A cég a mai napig működik, egyik leghíresebb fejlesztésük egy meglehetősen egyszerű ötleten alapul (3 rétegű csokoládékocka), ez lenne a híres cremino. Bár számunkra ez nem jelent olyan sokat, azonban az olasz édességgyártásnak egy fontos termékét jelentik az ezen alapuló különféle változatok.

Történetünk másik főszereplője szintén egy csokoládé üzlet, amely 1796-ban nyitotta meg kapuit Bologna szívében, Piazza Maggiore terén. A gazdagon csillogó Antica Casa Majani édességüzlettel főleg az arisztokratákat próbálták megcélozni, de a későbbiekben megjelentek hétköznapibb termékeik is. A Majani így a mai napig fennmaradhatott, így büszkélkedhetnek a legrégebbi édességkészítő címmel Olaszországban, illetve állítólag ők gyártották az első szilárd csokoládét is az országban. 

A Majani már régóta a piacon volt, és számos sikeres terméket tudhatott magának, a következő igazán nagy lépshez azonban szükség volt egy kis külső segítségre. Meglepő módon egy autógyártónak köszönhető ez a lépés, Olaszországról lévén szó természetesen a Fiatról beszélünk. 1911-ben ugyanis az autógyártó megbízta az akkor már több mint egy évszázados Majanit, hogy hozzon létre egy csokis különlegességet a  Fiat Tipo 4-es modell megünnepléséhez. 

A Majani stílszerűen az igazi olasz autóhoz egy igazán olaszos csokoládé különlegességgel rukkolt elő, aminek az alapja is már rettenetes népszerűségnek örvendett olasz földön. És itt fonódik össze a három szál, ez ugyanis nem lehetett más, mint a levédett olasz csokoládé, a cremino. A Majani nagy dobása az volt, hogy a megszokott 3 réteghez képest 4 rétegű csokoládét készített, és ezzel az apró változtatással elsöprő sikert arattak. Kezdetben kizárólag csak a Fiat terjeszthette az általuk rendezett sportversenyeken, majd 1913-tól a Majani is engedélyt kapott, hogy árulja a saját csokoládéboltjában. Egy fontos feltételt azonban teljesítenie kellett: a terméken továbbra is ott kellett maradni a FIAT logónak. És valóban, ha megnézzük a polcokon, ez a logó a mai napig ott díszeleg minden egyes kis kockán.

Négy ütemű édesség

A Majani Fiat Cremini csokoládék három változatban készülnek: klasszikus (tej), ét és kávés. Ezek közül a klasszikus ízt kóstoltam meg először.

Az egyszerű csomagolás a mai divatot tekintve meglehetősen érdekes, már-már merész, bár mellette szól, hogy a nagy Fiat embléma minden ember kíváncsiságát felkelti, és közülük sokan ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy megtudják, mit rejt a kis kocka. Ezzel én sem voltam másképp...

Az apró kartondoboz négy cremino kockát (4x10g) tartalmaz, amelyek mind-mind külön be vannak csomagolva egy ezüst fóliába, ami egy fehér papírszalaggal van átölelve. A logó persze ezekről sem hiányozhat. A súlyból ez persze sejthető, de a kis kockák tényleg nagyon aprók, nem nagyobbak, mint 23x23x18 mm, azaz akár zsebcsoki becenévvel is megillethetnénk őket. Csupán egy dolog védi ettől a megnevezéstől, az, hogy a krémes állaga miatt pillanatok alatt olvad (ez sajnos a fotón is felfedezhető), így sem zsebben, sem tenyérben nem célszerű huzamosabb ideig tárolni. Mindez olyannyira igaz, hogy szinte megenni is lehetetlen anélkül, hogy könyékig csokisak legyünk, de hát ez legyen a legnagyobb problémánk, készüljünk fel négy plussz kézmosásra :)

A négy izgalmas réteg (három helyett) két mogyorós csokoládé krém (gianduja) és két mandulás csokoládé krém rétegből áll. Összességében rendkívül édes, nagyon mogyorókrémes ízű. Az olaszok egy jó erős eszpresszó mellé fogyasztják leginkább, bevallásuk szerint ez az egyetlen módja annak, hogy enyhítsék a csokoládé erős ízét, mellesleg a kávé még inkább kihozza a mogyoró aromáját. Én még nem próbáltam egy erős fekete mellé, mivel nem éreztem szükségét. Szeretem ezt az ízvilágot magában élvezni, szerintem nem kell ehhez a nyalánksághoz semmi kötőelem. Így tökéletes ahogy van!

Energiatartalom: ? kcal/100g
Ára: 790 Ft/40g (Chocoland
Mammut I.) - Ez egyike azoknak a termékeknek, aminek íze történelmet ír, egy hamisítatlan olasz márka, ahol az összes többi inkább csak utánzat.

Címkék: olaszország csokoládé majani cremino

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr352823080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BIT_ 2011.04.19. 22:48:38

Én már ettem. Tényleg nagyon finom.
Forza Italia ;)

Szakács Szilvi 2011.04.26. 23:35:29

Köszönöm, hogy megismertetted velünk ezt a finomságot. Nem tudom, hogy magamtól eszembe jutott volna-e valaha is leemelni a polcról.
A család minden tagja ellágyult tőle. :)
Többségünket nem is az ízorgia, hanem inkább az állag nyűgözött le. Mint a világ legselymesebb vaja, úgy olvadt el a szájpadlásunkon. Biztos, hogy kávéval is összekóstolom ill. kipróbálom majd.
süti beállítások módosítása