A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) milka (10) Milka (1) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszorszag (3) olaszország (8) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Csoki + Pizza = chocoMe

Nem tudom mi a pizza sikerének titka, de biztos vagyok benne, hogy a sokféle, könnyen variálható feltét nagyban hozzájárult a népszerűségéhez. Ez az egyszerű, de mégis nagyszerű ötlet pedig mért ne válna be az édességek esetében is?

Az egyik nagy különbség a chocoMe és más magyar csokoládé gyártók között az, hogy magánszemélyek kis mennyiségben (min. 3 darab) is rendelhetnek tetszőleges összetételű táblát. A tetszőleges összetétel pedig jelen esetben szinte szó szerint értendő: a chocoMe tényleg olyan, mint egy pizza. A rendelési folyamat is nagyon egyszerű és magától értetődő: fellépsz a honlapra, először kiválasztod az alapot (ami lehet fehér, tej vagy ét csokoládé), következő lépésként pedig hozzáadod a kívánt feltéteket (ami maximum 5 féle lehet). Több mint 68 feltét közül lehet választani, ez több mint 1 milliárd lehetséges kombináció, úgyhogy nehéz dolga lesz annak, aki mindig csak húzza a száját, hogy nem találják el az ő ízlésvilágát :-)
A weboldal lehetővé teszi, hogy a rengeteg feltét között könnyedén mozogjunk, mivel ezek 5 kategóriára lettek osztva:

  • Gyümölcsök – ezek között vannak aszalt és liofilizált gyümölcsök egyaránt (alma, mazsola, eper, áfonya...)
  • Fűszerek – vannak az ismert „csoki fűszerek” (fahéj, chili, gyömbér...) és vannak a meglepőek (snidling, tengeri só, rózsabors...)
  • Magvak – itt is akad böngészni való (pisztácia, fenyőmag, kókusz, dió félék...)
  • Különleges feltétek - innentől már csak a fantázia szab határt (csokoládé cseppek, kekszgolyók, arany, rózsaszirom, gumicukor...)
  • Dekor – és végül, ha a feltét nem lenne elég látványos valaki számára, akkor ebből a menüpontból is lehet válogatni (színes cukorkonfetti, arany dekorgyöngy...)

Persze a chocoMe gondolt azokra is, akik kevésbé kísérletező szelleműek, készített jópár kész kreációt is. A biztonság kedvéért mi is ezek közül választottunk ki hármat (a negyediket egy kedves barátunktól kaptuk az esküvőre, na vajon melyik lehet az?).

A külalak azt hiszem mind a négy tábla esetében jó benyomást kelt mindenki számára. Bár ha jobban belegondolok, kár, hogy a csomagolás alapszínén nem lehet változtatni mert például gyerkőcök kezében jól mutathatna egy durva gumimacis design. Persze így meg egyszerűen csak elegáns... 

Miután a chocoMe táblák modellt álltak, részletesen megvizsgáltuk őket, a körülbelül 105mm x 270mm-es elegáns kartondobozok csalókák. Hirtelen ránézésre akár 150 grammosnak is gondolhatnánk a csokikat, pedig a csokoládé alaptömege 100 gramm, a kartonból kivéve látni, hogy a táblák igen vékonykák.

Étcsokoládé kandírozott ibolyaszirom, fehércsokoládés kekszgolyó, brontei pisztácia és ehető arany feltéttel

Ez már küllemében is nagyon érdekes, az aranytól alkalmi, a lilától sajátos stílust kap a sötét tábla. Lássuk milyen az íze: az étcsokoládé (65.1%) íze abszolút finom, karakteres. Az ibolyát szaglásztam, de semmi virág illata nincs, az íze olyan, mint a málnás vattacukor a hurkapálcika tövén: nagyon cukros, ropogós és még illatában is arra emlékeztet leginkább. A keksz még egy kis plusz játékosságot hoz a táblába, kedvelem, ha a lágy csokoládéban van valami ropogós (a fehér csokoládét már annyira nem, de szerencsémre az íze nem túl intenzív). És jön a pisztácia, ez teszi természetessé a tábla színvilágát. Ez amúgy önmagában finom, de az egész táblába beleharapva, nem igazán érezni ki az ízét. Illetve itt van még a valószínűleg sokak fantáziáját megindító 23 karátos ehető arany kérdése: hát, jelentem az ízvilághoz nem ad hozzá sokat, inkább a design oldalt erősíti, de ott tény, hogy jól domborít.

Ára: 1890 Ft/100g - Lehet, hogy néha a kevesebb több? De az biztos, hogy nem mindennapi csokoládéval állunk szemben.

Tejcsokoládé törökmogyoró, mézes pirított földimogyoró és brontei pisztácia feltéttel

Ennek is nagyon szépen harmonizálnak a színei, gusztusos tervezés. Nem különleges próbál lenni, a feltétek többsége már unalomig ismert, de látszik rajta, hogy ezek válogatott alapanyagok. A tejcsokoládé min. 39% kakaó szárazanyagtartalmú, nagyon könnyen olvad, fotózni is nagyon nehéz volt. A törökmogyoró méretét tekintve akkora, mint ahogy az a nagykönyvben le van írva, a földimogyoró színe magáért beszél, és persze a pisztácia is rikító zöld, kár, hogy ritkán találkozhatunk ilyennel. A mogyorók klassz ropogósak, a mézes az isteni, és most nem estem semmiféle túlzásba. A pisztácia színéből azt hittem, hogy intenzívebb lesz az íze a megszokottnál, de abban nem éreztem semmi különöset. Ha nem egyesével tesztelgetjük a feltéteteket, hanem egy kockát megeszünk egybe, akkor sajnos a tejcsokoládé nagyon erőteljesen dominál. Ez egyrészt amúgy nem gond, mivel sikerült egy nagyon kellemes ízvilágú alapanyagot találni, másrészt azonban minden harapásnál felvetette bennem a kérdést, hogy így is érdemes-e  legjobb minőségű magvakat használni. De nyilván ez a kategória nem a spórolásról és a kompromisszumokról szól, úgyhogy nyugodtan kényeztessük magunkat, ha már alkalomadtán megtehetjük.

Ára: 1395 Ft/100g - Az egyszerű, de nagyszerűs filozófia jegyében készülhetett, ez a tábla fogyott el a leggyorsabban.

Étcsokoládé kandírozott rózsaszirom, liofilizált meggy és fahéj feltéttel

Az étcsokoládé kakaó szárazanyagtartalma itt is minimum 65.1% (gondolom a 0.1%-tól lett éppen jó :-) Kicsit kesernyés a csoki, nekem nagyon ízlik, de sajnos elég fahéjas, ezért elveszi a csokoládéról a figyelmet. Mind illatában, mind összízvilágában a forralt borra emlékeztet (fahéj, piros gyümölcs), az új karácsonyi kollekció része is lehetne akár kiegészítve egy kis szegfűszeggel. A rózsaszirom és a liliom között túl sok különbséget nem véltem felfedezni a színükön kívül, egyre inkább úgy tűnik, hogy nem kell miattam rettegniük az ehető virágcsaládoknak. A meggy, az viszont nagyon bejön. Egyre többet álmodok egy karácsonyi panettoneról, ami tömve van hasonló liofilizált gyümölcsökkel...

Ára: 1260 Ft/100g - Kellemes ízvilág, a feltétek listája elsőre meghökkentő, de kóstolva már nem is annyira egzotikus, konzervatív fogyasztók számára is teljesen vállalható.

Fehér csokoládé  mandula, kandírozott jázminszirom és kókuszforgács feltéttel

A rendszeres olvasók már tudják, hogy nem vagyok nagy rajongója a fehér csokoládénak, de a feltéteket egytől egyig imádtam rajta. Zseniális, hogy a kókusz végre nem valamilyen kiszáradt reszelék, vagy épp ellenkezőleg megmagyarázhatatlanul krémes és édes formátumban jelenik meg, hanem hosszú, szinte „élő” csíkokban (hasonló érzés, mint amikor az étteremben hatalmas parmezán forgácsok pislognak ránk a tányérról). Mivel a vaníliás fehér csokiban érezni lehetett a kókusz ízét, így már-már nem is tűnt olyan szörnyűnek a tábla. Férjem rendszeresen tördelt egy-egy darabot, mert bár meglehetősen édeskés, de a mandula ropogása és a hosszú csokis-kókuszos utóíz követeli a következő falatot.

Ára: 1295 Ft/100g - Ha valaki szereti a fehér csokit, akkor érdemes ezekkel a feltétekkel kipróbálni, nagyon jól harmonizálnak egymással (a képen amúgy egymás mellett chocoMe és chocoMini).

Miközben kóstolgattam a táblákat, felmerült bennem a kérdés, hogy megéri-e az árát, vagy a „standard táblák” tökéletesen jók-e. Persze erre mindig az a válasz, hogy nehéz megmondani. Az nyilvánvaló, hogy ez sem az a „jövet-menet bekapok egy kockát belőle” kategória, amiből a téli depressziót enyhítendő esténként eltüntetünk egy táblát (erre továbbra is a Nutellát ajánlom). Ajándéknak viszont kiváló lehet, ugyanis van annyira szép és jó mint egy Lindt vagy Mozart, arról nem is beszélve, hogy legalább egy magyar vállalatot támogatunk. Na és persze miért ne ajándékozhatnánk meg néha magunkat is? :)

Címkék: magyarország csokoládé chocoMe

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr943340374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása