A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) milka (10) Milka (1) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszország (8) olaszorszag (3) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Mogyoróvaj

Emlékeztek Joe Black arckifejezésére, amikor először kóstolta a mogyoróvajat? Egy kanállal neki se volt elég belőle. Én is így vagyok a mogyorókrémmel. Azt hiszem ezek az ételek is azok közé tartoznak,  amit valaki vagy módfelett élvez (mint pl. én a mogyorókrémet), vagy rá se tud nézni (én a mogyoróvajra).

Mielőtt megismerkednénk a Nutellával, szeretném tisztázni a nagy különbséget a két étel között. Igen, ha valakinek már ez is újdonság lenne, a  mogyoróvaj nem ugyanaz, mint a mogyorókrém.

A „természetes” mogyoróvaj csak pörkölt földimogyorót és sót tartalmaz. Persze a legtöbb fogyasztói márkában a mogyorón és a són kívül vannak egyéb összetevők is, mint glükóz, hidrogénezett olajok, ezekkel azonban most nem foglalkozunk. Alapvetően két válfaja van: a smooth (teljesen kéremes) és a crunchy (enyhén darabos).  Mind a krémes, mind a darabos változat Észak-Amerikában és Hollandiában nagy népszerűségnek örvend, ők főleg szendvicsekre kenik lekvárral. Ez a változat olyannyire elterjedt, hogy külön nevet is érdemelt: ez a klasszikus PBJ (Peanut Butter & Jelly, azaz mogyoróvaj lekvárral). Elkészítése igen egyszerű, többek között ezért is szeretik a háziasszonyok: Végy egy szelet pirítóst vagy kétszersültet! Kend meg bőségesen mogyoróvajjal, majd vékonyan a nagyi isteni lekvárjával, és kész is a csemege. Maga a mogyoróvaj nem hiányozhat egy amerikai háztartásból sem, miként nálunk is, természetesen odaát is számos változattal találkozhatunk a boltokban. Azonban akkor sem kell kétségbe esnünk, ha mi magunk szeretnénk előállítani, csak egy megfelelő aprítógépre van szükségünk. A pirított mogyorót egy kis sóval és zsiradékkal egészen finomra daráljuk, és ezzel már elő is állt a krémes bio mogyoróvaj.

Mogyorókrém

A mogyorókrémet házilag ennél már nehezebb elkészíteni, mivel az alkotóelemei között szerepelnek nehezebben beszerezhetők is: mogyoró, kakaó, kakaóvaj, növényi olajok. Emiatt ezzel inkább már késztermékként találkozunk, természetesen itt is meglehetősen nagy választék áll rendelkezésre. A legelterjedtebb a Ferrero által forgalmazott Nutella, ami mint márkaév 1964-ben született. A minőségi alapanyagoknak köszönhetően „Kismókusok kenyérre is kenhetik, nagymókusok süteménybe is tölthetik”, a hozzám hasonló bátrak pedig kiskanállal magukban is ehetik. A Nutelláról mindig eszembe jut pár nosztalgikus emlék, mint amikor nyolc évesen a nagyobb közértekben járva nyafogtam anyunak, hogy azt az üveges krémet tegyük be a kosárba, hiába mondta mindig, hogy nem, mert tönkre megy a fogam és olyan duci leszek, mint a szomszéd kislány… (bár utólag kiderült, hogy időhiány miatt őt mindennap tejbegrízzel tömték, ettől lett akkora feje, mint a luftballon). Szerencsére már akkor is az „egykék” névjegyét hordoztam magamon, akaratos voltam és meggyőző, így a pénztár pulton mindig ott figyelt a kis üveg.

A cég persze gyorsan ráérzett a lehetőségekre, így a sima mogyorókrémet különféle formákban próbálták felturbózni az újdonságra vágyó vásárlók számára. Ennek talán egyik legismertebb változata a Milky Way, ami tejkrémet is tartalmaz (ami az íz szempontjából vitatható, hogy adott-e hozzá a termék élvezeti értékéhez, de a design irányából nézve ehhez kétség nem férhet). Biztos sokan emlékeztek még a fehér-barna spirálos üvegre, sajnos egyre inkább úgy tűnik, hogy már csak emlékeinkben létezik, ugynis jó ideje nem találom egyik bevásárló központban sem, illetve a forgalmazó weboldalán se találtam már rá hivatkozásokat. A konkurrencia persze megtalálta a felmerült piaci rést, és özönlenek a különféle kompatibilis termékek (sőt találkozatunk egyéb változatokkal is, manapság már epres ízesítéssel is kapható).

Nutella

Nézzük csak, mi a titka a kis üvegnek, hogy immár 46 éve nagy sikernek örvend világszerte.
A design egyszerű, önmagáért beszélő, nem is változtattak rajta a gyártók az évek során. Az illusztrációt látva önkéntelenül nyel egy nagyot minden csokiimádó, vagyis a céljukat elérték a tervezők.
Amint lecsavarjuk az műanyag üvegtetőt, majd leerőszakoljuk a fóliát a csupor szájáról, máris érezzük az ínycsiklandozó csokoládés aromát, ami keveredik a mogyoró illatával. A látvány magáért beszél, felfedezhetjük, hogy a színpaletta mit is nevez csokoládébarnának, emelett a fénye is nagyon szép, a gusztusos csillogás fontos szempont lehetett a hozzávalók összeállításánál. Ezt követően megint nyelünk egy nagyot, mire végre szánkban érezhetjük a tömény ízvilágú puha, selymes krémet, ami meglepő módon igen kevés mogyorót (13%) és kakaóport (7,4%) tartalmaz. Miután lenyeltük az utolsó falatot is, még mindig érezzük a mogyorókrém utóízét egy jó ideig, a szánk kicsit cuppogós lesz. Hogy mit lehet ez ellen tenni? Együnk még egy kanálkával...

Energiatartalom: 530 kcal/100g
Ára: 599 Ft/400g (CBA) -  a klasszikus íz amit még nem sikerült lemásolni, szerencsére az ára is barátságos

Címkék: csokoládé olaszorszag nutella ferrero mogyorókrém

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr741947728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Junk1 2010.07.28. 11:55:34

mogyoróvajat nem láttam még Magyarországon :-(

De a nutellának sok hamisítványa van. Sajnos mindegyik hidrogénezett transzzsír, amitől gyorsabban pusztul a lakosság. :-( ŰMogyoró tartalom max (gyári adat) max: 0,01-13% között van.Nutellában a sok lecitintől az embernek összecsopákosodik a szája.

Junk1 2010.07.28. 11:57:18

A Nutella is hidrogénezett zsír, így nehéz ráfogni, hogy organikus, de kakaó íz az van a mogyoró az már kevésbé érződik.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.08. 18:58:30

Lehet még egyáltalán kapni normális mogyorókrémet, ami nem mogyoró aromájú csokikrém?
Csak ilyenekkel találkozom. Pedig amikor még nagy hep volt, a Spar is dobott ki sajátmárkásat, aminél emlékszem, mogyoródarabokat vizionáltam bele a tömény mogyoróíz végett.

Mogyoróvaj istenien fogyaszthatóvá teszi a gejl kitkat csokit.
süti beállítások módosítása