A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) milka (10) Milka (1) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszorszag (3) olaszország (8) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Húsvét a XXI. században

Húsvét. Mi jut erről eszünkbe? Elsőre persze beugranak a régi emlékek, amikor tizenévesen bátyámmal a megfelelő zöld és lila ciklámen (nem mindegy!) zakóban magunkat végtelenül elegánsnak érezve, végigjártuk a környező rokonságot haszonszerzési célzattal. Amit nyújtani tudtunk: gyenge heherészés és versmondás, lengyel piacon beszerezhető minőségi kölniből való többszöri fújás, majd a nap vége felé - amikor már fogytán volt az illatanyag, vagy éppen ellenkezőleg, felmerült a lehetőség, hogy a következő szezonra is elég lesz - különböző sziszegő hangutánzó szavakkal való operálás. Amit vártunk: készpénz, állati eredetű tojás, de inkább csokoládéból készült tojás ...

Ez persze már csak távoli emlék, nincs már vendégsereg, nincs látogatás, így idén maga a locsolás is elmaradt (bár az utolsó 1995-ös kölniből még mindig lapul egy kevéske a fiók alján vésztartalék gyanánt - szerintem a minősége nem változott). Ennek következtében elestünk egy meglehetősen könnyű bevételi forrástól, de ha mégis becsúszik valami, az is többnyire kimerül a szokásos csokitojás, csokinyúl, csokibirka hármas valamelyik tagjában.

Ezek pedig általában elég lehangolóak, talán még decemberben sem használnak fel olyan mennyiségű kakómasszát, mint a húsvétot megelőző hetekban. Szerencsére aki keres, az megtalálhatja a polcokon a minőségi termékeket is. Gondolhatunk itt a nevesebb gyártók ünnepi alkalomra készített termékeire, amelyek túlnyomórészt a már jól ismert ízeket nyújtják, annyi különbséggel, hogy a gyártósor végefelé kicserélték a sablont az alkalomhoz illő tojás, nyuszi, birka változatokra. De lássunk két, ezeknél egy kicsit több kreativitással készült terméket.

Térhatású Milka Osterwiese

A Milkát értelemszerűen nem kell bemutatni senkinek, habár néha érdemes kicsit alaposabban megnézni a csomagolást a márkanéven túlmenően is, hogy mégis melyik országban készült az édesség (esetünkben kivételesen nem Lengyelország, hanem Belgium a forrás, ez mindenképpen pozitív előjelnek tűnik). Tőlök sem áll távol a különféle kommersz formákra alakított termékek dömpingje (igazából bármilyen állat szóba jöhet, csak legyen lila), de emellett vannak néha kreatív ötleteik is.

Már a csomagolás alapján is nyilvánvaló, hogy jelen esetben a gyártó a formára helyezte a hangsúlyt. Gyengébbek kedvéért a dobozon többféle írott és rajzolt formában is megtalálható, hogy nem csak holmi ócska papírdobozról van itt szó, hanem a külvilágtól való védelmen túlmenően igazi "Pop-Up Mechanismus" várja a szerencsés tulajdonost. És valóban, a dobozt kinyitva elénk táruló látványvilág hasonló az ünnepi képeslapoknál már megszokotthoz, a hajtogatott papír egy kisebb erdei csendéletet mutat be. Bedobtak mindent, ami csak a tavasszal kapcsolatba hozható, gyöngyvirág, pillangó, sün, tücsök, katica, itt remélhetőleg minden gyerek megtalálja a számítását. Természetesen a kompozíció legfőbb eleme egy kék kisdobos kendőt viselő nyúl, aki a márkához híven lila. A megvalósítás egyébként meglehetősen tetszetős, térhatás tekintetében nem egy IMAX, de a célközönségnek valószínűleg bejön.

A csomagolás 15 darab kis csokitojást rejt egy szép kis műanyag tartóban. Az összes nettó tömeg 125g, tehát ezek darabja 8,3333... gramm tömegű, hiába, ez a német precizitás világa. A kis tojások egyesével lettek szépen becsomagolva, mindenki a maga helyére rögzítve, ez biztosítja, hogy a kinyitás pillanata egy életreszóló élmény maradjon. 

Egyet kibontva és megkóstolva már kicsit árnyaltabb a kép. A kis tojások semmilyen különlegességet nem rejtenek, a hagyományosan megszokott Milka ízt érezhetjük csak. A csomagoláson olvasható a praliné szó, illetve ha kettétörünk egy darabot, akkor látható is, hogy történtek erőfeszítések a megtöltésre, de az ízén ez egyáltalán nem érezhető. Sem ízében, sem pedig állagában nem lehet észrevenni, hogy töltött csokoládéról beszélünk. Tehát marad az unalomig ismert (talán abból is kicsit gyengébb minőségű) Milka tejcsoki íz, ami talán kissé túl édesre is sikerült. Az összetevőket áttekintve ez érthető is, minimálisan 30%-os kakótartalommal büszkélkedik, emellett pedig a gyengébb kategóriában megszokott hozzávalók jelennek meg: kakakómassza, vaníliaaroma stb.

Energiatartalom: 530kcal/100g

Ára: ~1100 Ft (CBA) - a forma mindenképpen figyelemre érdemes, de tisztázzuk magunkban, hogy egy szép papírdobozt kapunk csak ezért az összegért

Heidel fémtojás

Az év másik szerzeménye inkább a klasszikus elengancia területén próbálkozik. Németországban készült a kellemes sárgás-zöld színű tojás, amelynek mintázata próbálja a játékos gyermeki oldal helyett inkább az idősebb generációkat megcélozni. Kimondottan igényes a megvalósítás, egy nem túl giccses, de mégis egyértelműen a húsvétot megcélzó csirke látható rajta, szájában egy virágszállal (najó, a nem túl giccsest még átgondoljuk). Az egész tojás festése, összeszerelése, az ízlésesen elhelyezett madzag mind precíz munkára vall. Ennyitől persze még nem esünk az asztal alá, de azért mindenképpen kellemes színfolt a fröccsöntött, félrecsúszott csomagolású kakaónyulak között.

A tojást rázogatva nem lehet rájönni, hogy mit rejt, kibontás után ezért kisebb meglepetést okozott, hogy nem egy, hanem egyből 5 darab apró csokoládé volt benne. Mindegyiken egy-egy apró képpel, amik között volt két egyforma, ezt sajnos nem tudom, hogy szándékos, vagy valamilyen fatális hiba áldozata lettem. A képek értelemszerűen a húsvéti témakört mutatják be, szintén nem a jópofa, hanem inkább egy időtálló klasszikusabb stílusban. Próbáltam időrendbe állítani őket: anyu tojásokkal vár, apu virággal érkezik, apu-anyu boldogan találkozik, majd csirke (talán a hiányzó kép adná meg a kapcsolatot az utolsó stációhoz).

Mint látható a kibontást követően itt sem ér sok meglepetés, az apró csomagolásból a trükkös formának köszönhetően egy még apróbb csokidarab bújik elő. Töltelékről, nagy bravúrokról tehát szó sem lehet. Maga az ízvilág itt is inkább az egyszerű, könnyebben élvezhető tejcsokis vonulatot próbálja megcélozni. 37%os kakaótartalmat igér, ennek megfelelően semmi keserűség nem érezhető benne, egy aránylag kellemes, de inkább unalmas tejcsokoládét kapunk. Tipikusan olyasmi, mint amiket a készen legyártott adventi táblákban találunk, töményen édes, vaníliás. Egy-egy apró falat ehető, de nem nyújt semmilyen különösebb élményt.

Nagyon kicsi ez a merítés a teljes húsvéti termékpalettához viszonyítva, de ez alapján úgy tűnik, hogy a középes árkategóriában sem fogunk világmegváltó termékeket találni. Lehet persze, hogy a húsvéti termékek pozícionálásánál eleve a gyerekeket tekintik fő célcsoportnak, emiatt nem is mernek kísérletezni összetettebb ízvilággal.

Energiatartalom: ?/100g (sajnos csak a külső csomagoláson volt feltüntetve)

Ára: ~800 Ft (Müller) - ha valaki mániákusan gyűjti a fém dobozkákat, annak nyerő lehet, de mint csokoládé, nem okoz maradandó élményt

Címkék: húsvét németország tej csokoládé svájc milka heidel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr751899785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása