A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) Milka (1) milka (10) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszország (8) olaszorszag (3) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Csokis sajt = Sajtos csoki ?

A Zotter sajtos-diós-szőlős csokija nagy újdonságot jelentett majdnem az egész világon, de nálunk nem! Na nem azért mert itthon nem lenne kapható, hanem azért, mert itt ez már nem újdonság. Hazánkban már a 70-es években virágkorát élte a háromszögű csokis sajt (merje valaki azt állítani, hogy nem találékony a magyar nép). A politika mellett ez volt a második dolog, ami két kibékíthetetlen csoporttá osztotta társadalmunkat :-)
De vajon a csokis sajt ugyanaz, mint a sajtos csoki?
Részben. A kóstolókat ez is két nagy táborra osztja, de ez esetben a Zotter sajtos csokijának kedvelői jóval többen vannak, mint a jó öreg magyar csokis macisajté.

Az osztrák Zotter táblás csokoládéknak két fő jellemzőjük van. Az egyik a küllem, ami Andreas H. Gratze nevéhez fűződik, festménye szokatlan, művészi és egyszerű, de nagyon elegáns alkotás a csomagolópapíron (nekem nagyon tetszenek, ha lenne sznob borkedvelő barátom, biztos egy ilyen táblát választanék kiegészítő ajándékként, hátha ezáltal a csokoládé iránt is elkezd érdeklődni :-) A másik ismérvük pedig ezeknek a csokoládéknak, a szokatlan ízek, amelyekért Josef Zotter osztrák cukrász a felelős, aki 1999-ben nyitotta meg kis manufaktúráját. Szerintem igen szórakoztató ezeket a táblákat kóstolgatni. A kínálatban ugyanis olyan ízkombinációkkal találkozhatunk, mint bacon, olíva és citrom, tofu és szaké, meggy és szezám…
Nálam néhol már rezeg a léc, hogy ezek létjogosultságát valóban a kifinomult ízharmóniák, vagy inkább csak a meghökkentés adja, mindenesetre ezeknél egy cseppet kevésbé bizarr példányt választottam, a sajtos töltelékest egy kis dióval és szőlővel ízesítve.

Sajt-dió-szőlő

A 70 grammos kézzel készített étcsokoládé (60% kakaószárazanyag) sajtos (5%) - diós (8%) - mazsolás (2%) töltelékű. Mindannyian tudjuk, hogy a gyümölcsökkel és diófélékkel nagyon jól harmonizál a csokoládé, nincs benne semmi szokatlan, de sajttal? Nem tudom hibáztatni azokat, akik szkeptikusak. De ha belegondolunk, ezek a hozzávalók nagyon szépen muzsikálnak együtt, már látom magam előtt az őszi tájképet, az asztalon dió, sajt, bor stb. Egy kis csokoládé pedig csak javíthat ezen az összképen (egyébként tegyük hozzá, hogy ha már a sajt is furcsa, akkor mit szóljunk a többi ízhez, kezdve például a szalonnával?).

Kicsomagolva a csokoládét a művészi papírból, majd a sztaniolból, intenzív illataroma lengi be a környezetemet, a szaga keserédes, egy kicsit durva és földes. A csokoládé fényes és sötétbarna színű. A táblából egy falatot letörve édeskés illatot érzünk, olyan mint a szőlő, enyhén részeges, a mazsolától enyhén nedves a töltelék, szinte mint egy sűrű kalácstészta. A töltelék egy kissé furcsa színű, valami olyasmi, mint egy marcipánkenyér, de ezt bizonyára csak a sajt okozza.

Az íze egészen távoli attól, amire számítottam. Édes és sajt párosításáról nekem a különféle sajttorták jutnak elsőre eszembe, talán tudat alatt most is valami hasonlóra számítottam. Nos, ez a számításom most nem vált be, messze nem dominál ennyire erősen a sajt íze, inkább túrótorta-szerűnek mondanám (legalábbis először, ha nem tudtam volna mit kóstolok, túróra tippeltem volna). De azért nem lehet okunk panaszra, néhány másodperc múlva kiérezni a sajt sajátos, enyhén savanykás ízét is. Aztán a második-harmadik harapásnál a másik íz is figyelmet kap, a mazsola. Szerintem a sajt-gyümölcs jópofa ötvözet, de ezzel kicsit túrórúdis lett a stílus :-)

Van még egy összetevőnk, a dió, ez viszont igazán nem jelentős. Ha külön figyelek rá, akkor megvan, de egyébként nem túl jellemző, inkább csak a finomhangolásban lehet szerepe. Ami nagyobb problémát jelentett számomra, az a meglehetősen erős alkoholos íz, ami néhány falat után már az egész számat beterítette. Ez egyénként lehetne akár jó is (legalábbis biztos vagyok benne, hogy sokaknak emiatt is tetszeni fog), azonban én a megnevezés és a feliratok alapján nem erre számítottam ... 

Fura egyébként kóstolgatni, mert néhány napig, amíg megvolt, néha letörögettem belőle egy-egy darabkát, mindig a fent említett sajt ízre vágyva, majd mindannyiszor először megállapítottam hogy ez nem olyan, majd néhány másodperc múlva elégedetten nyugtáztam, hogy ettől függetlenül finom. Az mindenesetre biztos, hogy az osztrák csokoládékészítő Zotter mester egyértelműen szeret játszani az ízekkel - és az emberek nagy része díjazza azt, hogy van valaki az édességiparban, aki van annyira bevállalós, hogy a mogyorós csokin túlra merészkedett.

Energiatartalom: ? kcal/100g
Ára: 1190 Ft/70g (Culinaris) - Hogy őszinte legyek, kicsit csalódtam. Ha valaki már mindent kipróbált, és még nyitott az újra, akkor érdemes lehet megpróbálni, de ezen az áron találunk jobbakat is a megszokott kategóriákban.

Címkék: ausztria dió csokoládé sajt szőlő zotter

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr123416429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Märton Hellstörm · http://thekillingscreens.com 2011.11.29. 14:43:17

részemről bírom a Zottert, de inkább csak a polcon jó nézni, meg beszélni róla, mert a horror árán túl nem minden esetben telitalálat... persze soha rosszabbat, haha!
süti beállítások módosítása