Van olyan nap, amikor valami tradicionálisat készítenék. Tegnap volt egy ilyen nap. Francia nap.
Clafoutis - (ejtsd Kla-foo-tee), egyfajta sült gyümölcsös pudingszerű gyorsan, könnyen elkészíthető desszert. Az eredeti francia clafoutis fő összetevői cukor, liszt, tej, tojás és a cseresznye. Hagyományosan a cseresznyét nem kell kimagozni, mégpedig azért, hogy a cseresznye lé ne keveredjen bele a tésztába.
Nos, az én rusztikus clafoutis tortám nem teljesen hagyományos. Cseresznyének most ugye nem nagyon van szezonja, viszont annál több szilvához sikerült hozzájutni, így ez lett az egész alapja.
előkészítés: 20 perc
sütés: 30 perc
sütési hőfok: 180 °C
sütés módja: alul-felül sütés
nehézségi fok: könnyű
edény mérete: 28 cm átmérő
Hozzávalók
(6-8 fő részére)
A tésztához:
- 6-7 darab szilva
- 1 kiskanál fahéj
- 1 dl méz
- 13 dkg liszt
- 7 dkg cukor
- 1 + 4 db tojás
- 3 dl tej
- 8 dkg vaj
Elkészítés
A meghámozott, 4 cikkelybe vágott szilvákat beletesszük egy kivajazott, kilisztezett sütőformába, a fahéjjal megszórjuk őket, majd megcsurgatjuk a mézzel (juhar sziruppal még ütősebb). A sütőt közben előmelegítjük 180°C-ra.
Ezt követően a turmixgépbe tesszük a lisztet, a 7 deka cukrot, majd hozzáadunk 1 egész tojást és 4 tojássárgáját (a fehérjét külön tálba tesszük). Utána beleöntjük a turmixba a tejet és az olvasztott vajat is, és az egészet összekeverjük, amíg egy palacsinta tésztához hasonló elegyet nem kapunk.
A tojásfehérjéket robotgéppel lágy habbá verjük, majd hozzáadjuk az 1 evőkanál cukrot és tovább verjük, de most kivételesen a hab ne legyen túl kemény. A turmixolt keverékhez óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabot és ezzel kész is a tészta.
A tésztát ráöntjük a mézes szilvára és kb. 30 perc alatt megsütjük a 200 fokra előmelegített sütőbe.
Clafoutis alapvetően sült gyümölcsökkel (ha almát, vagy körtét tennénk a süteménybe, előtte egy kicsit főzzük meg, és csöpögtessük le a őket) teli sűrű-palacsinta-szerű tészta. Mivel méz és fahéj is szerepel az összetevők között, így akár egy gyors karácsonyi süteménynek is kiváló lehet majd.