A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) milka (10) Milka (1) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszorszag (3) olaszország (8) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Van olyan nap, amikor valami tradicionálisat készítenék. Tegnap volt egy ilyen nap. Francia nap.

Clafoutis - (ejtsd Kla-foo-tee), egyfajta sült gyümölcsös pudingszerű gyorsan, könnyen elkészíthető desszert. Az eredeti francia clafoutis fő összetevői cukor, liszt, tej, tojás és a cseresznye. Hagyományosan a cseresznyét nem kell kimagozni, mégpedig azért, hogy a cseresznye lé ne keveredjen bele a tésztába.

Nos, az én rusztikus clafoutis tortám nem teljesen hagyományos. Cseresznyének most ugye nem nagyon van szezonja, viszont annál több szilvához sikerült hozzájutni, így ez lett az egész alapja.

mézes-szilvás clafoutis.jpg

előkészítés: 20 perc 
sütés: 30 perc
sütési hőfok: 180 °C
sütés módja: alul-felül sütés
nehézségi fok: könnyű
edény mérete: 28 cm átmérő

Hozzávalók

(6-8 fő részére)

A tésztához:                                                             

  • 6-7 darab szilva
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 dl méz
  • 13 dkg liszt
  • 7 dkg cukor
  • 1 + 4 db tojás
  • 3 dl tej 
  • 8 dkg vaj 

Elkészítés

A meghámozott, 4 cikkelybe vágott szilvákat beletesszük egy kivajazott, kilisztezett sütőformába, a fahéjjal megszórjuk őket, majd megcsurgatjuk a mézzel (juhar sziruppal még ütősebb). A sütőt közben előmelegítjük 180°C-ra.

Ezt követően a turmixgépbe tesszük a lisztet, a 7 deka cukrot, majd hozzáadunk 1 egész tojást és 4 tojássárgáját (a fehérjét külön tálba tesszük). Utána beleöntjük a turmixba a tejet és az olvasztott vajat is, és az egészet összekeverjük, amíg egy palacsinta tésztához hasonló elegyet nem kapunk.

A tojásfehérjéket robotgéppel lágy habbá verjük, majd hozzáadjuk az 1 evőkanál cukrot és tovább verjük, de most kivételesen a hab ne legyen túl kemény. A turmixolt keverékhez óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabot és ezzel kész is a tészta.

A tésztát ráöntjük a mézes szilvára és kb. 30 perc alatt megsütjük a 200 fokra előmelegített sütőbe.

Clafoutis alapvetően sült gyümölcsökkel (ha almát, vagy körtét tennénk a süteménybe, előtte egy kicsit főzzük meg, és csöpögtessük le a őket) teli sűrű-palacsinta-szerű tészta. Mivel méz és fahéj is szerepel az összetevők között, így akár egy gyors karácsonyi süteménynek is kiváló lehet majd.

Címkék: szilva clafoutis

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr544889772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása