Amikor beköszöntenek az első téli, hűvösebb napok, nálunk mindig előkerül a fagyasztóból a gesztenyemassza. Gesztenyepüré tejszínhabbal az alap természetesen, néha a habot nyakon öntjük egy kis maradék csokoládé öntettel, hiszen télre kell az energia :-) Persze a gesztenyés desszerteknek végeláthatatlan fajtája van, nyugodtan lehet kreatívkodni vele.
Ma valami újat akartam készíteni a hétvégi vendégeknek. A margarin elég kevés volt, így több receptet ötvöztem, általában ilyenkor valami túl sűrű, vagy ízetlen dolog lesz az eredmény, ami a kukába végzi, de most ennek nagyon nagy sikere lett.
előkészítés: 20 perc
sütés: 25-35 perc
sütési hőfok: 180 °C
sütés módja: alul-felül sütés
nehézségi fok: könnyű
edény mérete: 12 darabos sütőforma
Hozzávalók
(8-12 fő részére)
A tésztához:
- 10 dkg margarin
- 13 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 egész tojás
- 20 dkg finom liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 dl tej
- 1 csipet só
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 50 g étcsokoládé
A töltelék:
- 1 csomag gesztenye massza
- 125 g vanília puding
Elkészítés
A margarint robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot (a Metroban vettem saját márkás nagy kiszerelésű vaníliás cukrot, amibe lehet azt teszem, mindennek kellemesebb lesz az íze tőle, még a reggeli kávét is feldobja :-) Ha már krémesedik a margarinos cukros massza, egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Egy külön edényben a lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd folyamatos keverés közben lassan hozzáöntjük a masszához, amikor túl sűrű önthetünk még egy kicsit a tejből. A végén ízlés szerint egy kis kakaóport szórunk a tésztábam és összedolgozzuk az egészet. A csokoládét apróra vágjuk, beleszórjuk a masszába. Kinyomjuk a gesztenye masszát egy külön edénybe, majd krémesre kikeverjük vanília pudinggal, amitől egy kicsit folyékony lesz.
Szilikon formát, mini kuglóf formát vagy a kivajazott muffin sütőformát... feléig megtöltjük a tésztával, ráhalmozunk egy kanál gesztenyekrémet, majd lefedjük 1 kanál tésztával. Vigyázzunk, hogy csak 2/3-ig legyen megtöltve a forma! Előmelegített sütőben barnulásig sütjük. A sütemény szélén tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e már (közepén a gesztenye nem lesz szilárd).
Mikor kihűlt a sütemény, kivesszük a formából, és ha van rá mód, közepébe kiskanállal gesztenye lekvárt (vagy ha nem akarunk duplázni, akkor maradék pudingot, egyéb ízesítésű lekvárt, csokoládé drazsét) teszünk. Ha muffin formába sütöttük, akkor csokoládé forgáccsal, olvasztott csokoládé cseppekkel is díszíthetjük, és persze a cukormázas muffinnál is tuti sikereket érünk el.