A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) milka (10) Milka (1) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszorszag (3) olaszország (8) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

A legjobb francia csokoládé

Mindig szerettem azokat a cégtörténeteket, amelyek sokkal inkább hasonlítanak egy sokrészes családregényhez, mint a különféle üzleti tranzakciókkal tarkított leírásokhoz (ahol persze mindig szigorúan cilindert viselő, szivarozó kövér üzletemberek vannak lelki szemeim előtt, amint épp rákényszerítik a cukrászmestereket a kókusz és pálmaolaj használatára). Itt most szerencsére megint az előbbivel találkozhatunk.

Michel Cluizel csokoládé története 1947-ben kezdődött Franciaoszágban, Damville kisvárosában, amikor Michel Cluizel szülei, Marc és Marcelle Cluizel otthonukban elkezdtek csokoládét gyártani. Saját otthonukat hamar kinőtték, a kis cég annyira jól ment, hogy 1981-ben már az Egyesült Államokba exportáltak. Pár évre rá Michel édesapja meghalt, ekkor csatlakozott a céghez két fia: Péter és Marc.

De maradjunk a névadónál. Michel Cluizel Párizsban nyitotta meg első üzletét 1987-ben "La Fontaine au Chocolat" néven, a csokoládébolt ma is népszerű megálló azon turisták számára, akik a jó minőségű francia portékát keresik. 201, rue Saint-Honoré, 75001, Paris (ha Párizsban jársz, akkor nézz be, készíts pár fotót és küldd el nekem :-)

A családi jelleg olyannyira megmaradt, hogy nem kizárt, hogy a boltba betérőt Catherine Cluizel, Michel Cluizel lánya segíti a csokoládé kiválasztásában, mivel jelenleg ő vezeti az üzletet. De a család többi tagja is a környéken található, Michelnek és négy gyermekének megvan a saját jól meghatározott szerepe: Pierre Cluizel a kereskedelmi menedzser, Mark Cluizel a technikai igazgató, Sylvi Cluizel a könyveléssel foglalkozik, a már említett Catherine Cluizel a párizsi üzlet vezetője és az édesanya, Michel Cluizel a mester csokoládé készítő. Úgy tűnik a csapatmunka kiválóan működik, jelenleg már 180-200 főt alkalmaz a vállalkozás.

Luxus csokoládé

Mitől is számít luxos kategóriának a Cluizel csokoládé? Főként azért, mert Michel Cluizel arra törekszik, hogy a csokoládé a legtisztább formájába, kizárólag természetes összetevőkből (úgymint nádcukor, Bourbon vanília) készüljön. 1999-ben megtiltotta a szójalecitin használatát is a csokoládéiban (attól most tekintsünk el, hogy ezek szerint azelőtt használták :-).

Természetesen a hírnév és a minőség együttesen meghozza gyümölcsét, 2008-ban a Cluizel család számos díjat is bezsebelt, többek között (tán a legfontosabb) két arany az Egyesült Királyságban, Great Taste Awards 2008.

Hét csokoládéról beszélhetünk, amelyek nagy sikereknek örvendenek, ebből öt ét és két tej csatlakozott a díjnyertes gyűjteményhez:


Étcsokoládé gyűjtemények:
Concepcion — 66% (Venezuela)
Los Ancones — 67% (Santo Domingo, The Caribbean)
Vila Gracinda — 67% (Sao Tome)
Mangaro — 65% (Madagascar)
Maralumi — 64 % (Papua-New Guinea)

Tejcsokoládé gyűjtemények:
Mangaro Lait — 50% (Madagascar)
Maralumi Lait — 47% (Papua New Guinea)
 

A rajongók számára egy kis vizális élvezet:


Elég sok csokoládékészítő cégről írtam már itt a blogon, és általában itt jön az a rész, hogy sajnos tönkrementek, megvette őket a Schuchard/Nestlé stb. De nem, szerencsére ezen a ponton a történet véget is ér. Talán azt a tanulságot vonhatjuk le ebből az élettörténetből, hogy ha olyan is a szakmánk, amiből nem könnyű világsikereket elérni, de ha hivatásként éljük meg azt, és szeretjük, akkor lehetünk elismertek. Vagy a gyerekeink. Vagy az unokáink.

Címkék: franciaország michel cluizel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr133596334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása