A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) milka (10) Milka (1) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszország (8) olaszorszag (3) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Advent, advent, egy kis gyertya ég.
Először egy, aztán kettő, majd három, és négy.

Először írnék pár szót az advent kialakulásáról, akit ez nem érdekel folytassa egy bekezdéssel lentebb :-)

Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal veszi kezdetét. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik. Idén november 27-én kell meggyújtani az adventi koszorú első gyertyáját, majd a többi hármat az ezt követő hetek vasárnapján egészen karácsonyig. Katolikus körökben az első, a második és a negyedik gyertya színe lila (bűnbánatot jelképezi), míg a harmadik, a közelgő ünnepet szimbolizálva: rózsaszín (öröm vasárnap). Ez a szokás egészen a XIX. századig nyúlik vissza, bár ekkor még egészen más külleme volt: felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyeztek el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtottak meg karácsonyig.

Persze mára ez is újszerűbb, kötetlenebb lett, csak a fantáziád szabhat határt, hogy milyen koszorút készítesz (én például mindig mézeskaláccsal és/vagy fahéj rúddal díszítem).

Az adventi naptár már egy újabb keletű dolog, 1900 körül kezdődött a használata. Kialakulása egy német anyához fűződik, akinek a fia már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedve várta a fenyőfa alá tett ajándékokat. Ezért az édesanya egy frappáns játékot talált ki gyermeke számára: egy kartonlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd a fia minden este megehetett egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá. 

Azóta a legtöbb édességgyártó cég készít évente szebbnél-szebb kivitelezésű naptárakat, jobbnál-jobb, vagy épp ellenkezőleg, csapni való édességekkel.

Egy ilyen szép Lindt csomagolásnak, hogyan lehet ellen állni?

Egy pillanatig haboztam, hogy férjemet egy óriási Lindt adventi naptárral lepjem meg, vagy csak úgy vegyek magunknak egy 150 grammos kartondobozos tábla csokoládét ebből a macis szériából. Az utóbbi mellett döntöttem, több okból is: az egyik, hogy olcsóbb, a másik pedig, hogy már megvan a Mikulás ajándék az Ő számára. A titkos harmadik ok pedig az, hogy egy tábla csokit megehetünk még aznap csak úgy kettecskén, de egy adventit megbontani már novemberben elég fura, arról nem is beszélve, hogy utána is mennyi önuralomra van szükség :-). Ha már mikulásnál tartunk... már gyerekkoromban is nagy fejtörést okozott, hogy a december 6-án megkapott adventi táblám miért nem 18 ablakból áll, gyerekfejjel az tűnt a leglogikusabbnak, mert az ajándék része az, hogy első nap 6 csokit ehetek... :)

LINDT Weihnachts-Orangen-Trüffel

Idén is nagyon sok fantasztikusan szép ünnepi csomagolást láttam az üzletekben, de ez a Lindt Teddy család engem lenyűgözött. Tetszik az unalmas hintaló, az elcsépelt piros-arany fenyődísz, az öreg mackó, a gyorsmasnival átkötött ajándékdoboz, a kép sarkán lévő megunhatatlan magyal. Mind olyan régi és elcsépelt, de mégis meghitt. Kicsit giccses ez a doboz, de szerintem a karácsony a csillogó gömbökről, a piros ajándékcsomagokról és a narancsos, gesztenyés, fahéjas, szegfűszeges ízekről és illatokról szól. Ezek alapján pedig nálam telitalálat ez a csomagolás.

Amikor a szép kartont kinyitottam, máris egy nagyon kellemes marcipános narancs illat áramlott ki, pedig nincs is benne marcipán (narancs azért van). Amikor még a sztanioltól is megfosztottam a csokit, akkor az illatfelhő tovább tetézett. A csokoládé buckák elég nagyok, kellemesebb félbe harapni, mint egybe betömni a szánkba. A tejcsokoládé szép világos, fényes (nem volt feltüntetve a doboz hátoldalán, de legalább 30%). A csokoládé lágy, krémes, könnyen olvad, mint azt a fotón is látni. Egy kicsit magasabb szobahőmérsékleten már lehetetlen kézben tartani néhány másodpercnél tovább.

 
A kocka elég intenzíven lett ízesítve, narancs, fahéj, szegfűszeg kavalkádja. Elsőre ez talán túlzásnak tűnhet, de biztos nagyon sokat kísérletezhettek ezekkel az ízekkel, mivel szinte tökéletes lett a végeredmény. Egy falatot a szánkba véve egyik íz sem érződik ki erősebben mint a többi, tökéletes harmóniában vannak egymással. Ha azonban az ember tudatosan próbál kóstolgatni, akkor azért fel lehet ismerni az egyes alkotórészeket. Ha nagyon jellemezni akarjuk, akkor talán a szegfűszeget említeném mint domináns íz, de persze lehet, hogy csak az illat miatt, vagy egyszerűen csak azért, mert csoki kóstoláskor (még) kevésbé vagyok hozzászokva ehhez az ízhez.

Egy kicsit még az is fűszerezi az élményt, hogy ugyanez a kombináció a nugátban és a trüffelben különböző mértékben fedezhető fel. És ami ritkaság, hogy külön-külön taglalva az ízeket is remek, és egyben is fenséges ez az íz harmónia. Talán mondanom sem kell, hogy ezt a táblát tényleg mindenkinek ajánlom. Kicsit a kifinomult kézműves bonbonok jutnak róla eszembe, ugyanis nem egy kiemelt harsány erős ízzel próbál minket levenni a lábunkról (mint amit a középkategóriás csokoládéknál gyakran tapasztalhatunk, amikor a dobozra rajzolt csili gyakorlatilag egyet jelent a mindent elnyomó durva csípős ízzel), hanem egy nyugodt, összetett de mégis tökéletesre hangolt ízvilággal.

Energiatartalom: 576 kcal/100g
Ára: 1390 Ft/100g (
Chocoland Mammut I.) - Hosszú évek óta a legjobb karácsonyi csokoládé.

Címkék: karácsony csokoládé svájc narancs lindt

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr613394577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása