A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) Milka (1) milka (10) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszország (8) olaszorszag (3) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Amerika kedvencei

Az Amano szónak több különböző jelentése is van. Olaszul kapásból kettő, egyrészt azt jelenti „szerelem”, másrészt pedig „kézi”. Japánul sem kevésbé romantikus, a távolkeleten „mennyei”-t értenek alatta. Jelen csokoládé esetében mindhárom jelző teljesen találó, és hogy melyikről kapta valójában a nevét? Nos, földrajzilag ezügyben nem jutunk sokra, ugyanis a csokoládé az Egyesült Államok területéről származik, Salt Lake City városából.

A gyártók jelen esetben nem arra törekednek, hogy a világot, vagy akár csak a kontinenst elárasszák a termékeikkel. Nem a sorozatgyártásban hisznek, hanem céljuk, hogy visszatérjenek a csokoládékészítés gyökereihez azáltal, hogy az édességet lassan és nagyon kis tételben fejlesszék ki, ezáltal megkapva a lehető legfinomabb, letisztult ízeket. Hiszen - mint minden kézműves termék esetében - gyakran kevés a minőségi nyersanyag. Véleményem szerint a minőség abban is látszik, hogy a fentebb említett kis mennyiségben gyártott csokoládémárka neve mégis ismert az egész világon, sőt még Magyarországra is eljutott pár darab a termékekből.

Az amerikai csokoládét megkóstolva sokan a svájci csokoládé minőségéhez hasonlítják, és lehetséges, hogy nem is állnak távol az igazságtól, hisz Amano területe a tengerszint feletti 1454 méteres magasságban található – magasabban, mint számos elismert svájci gyár, sőt, nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy ők gyártanak csokoládét a legnagyobb magasságban a világon. Aminek célja persze nem csak az, hogy bekerüljenek a Guinness-rekordok könyvébe, hanem a minőséget is próbálják ezzel még magasabbra emelni. Az alapító Art Pollard ugyanis úgy gondolja, hogy a tengerszint feletti magasság nagy szerepet játszik a csokoládé végső ízében, mivel a nagyobb magasságnak köszönhetően a kakaóbab pörkölésekor alacsonyabb hőmérsékleten teljesen más aroma alakul ki.

A másik legfőbb jellemzője az itt készülő táblás csokoládéknak, hogy négy fő összetevőből állnak: kakaóbab, tiszta nádcukor, kakaóvaj és vanília. A cég vezetői azt ígérik, hogy a világ minden tájáról (Madagaszkár, Ocumare és Jembara területeiről) szállítják a legjobb kakaóbabot, és a legjobb minőségből kézzel készítik a csokoládékat.

De térjünk át a legfontosabb dolgokra… Ezek a táblák tényleges csokoládék!!! Minden tábla 56 gramm súlyt nyom (jó tudom, tömeg, de 56 grammot mégse nevezhetek így). A dobozok gyönyörűségesen fényesen csillognak, ami már az elején tükrözi, hogy ez egy igazi prémium kategóriás termék. A papírdobozban egy arany fólia is védi a csokoládé friss illatát. Ezek az illatok minden táblában (kismértékben bár, de) mások és mások. Az Amano táblás csokoládék két nagy részre oszthatók: étcsokoládé és tejcsokoládé. Legnagyobb örömömre fehér csokoládét nem készítenek, persze egy valamire való csokoládé rajongó tudja, hogy ez nem véletlen műve, hiszem a fehércsoki nem is csoki :-) Komolyra fordítva a szót, az étcsokoládék (amik kivétel nélkül 70%-os kakaótartalommal bírnak) öt tájegységet mutatnak be az érdeklődő rajongóknak: Madagascar, Ocumare, Jembrana, Guayas, Don Rios. A tejcsokoládé paletta ennél szűkösebb, ott csak az Ocumare és Jembrana tájegységet járhatjuk be közösen.

Kétféle csokoládét állt módomban megkóstolni, személy szerint én azt élveztem a legjobban, hogy észrevegyem a két csokoládé közötti különbségeket. Ezért, ha a kedves olvasó kedvet kap majd ezen csokoládék egyikéhez, ajánlom, hogy minimum kettőt vásároljon, mert igazán mókás délutáni elfoglaltság, akár családi vagy baráti körben véleményt alkotni, hogy egyik vagy másik tábla a kellemesebb, és hogy milyen ízeket érezni ki legfőképpen.

Mai kóstolásom tárgyát az Ocumare és a Guayas táblák képezik.

Amano Ocumare 70%-os étcsokoládé

Ez az étcsokoládé Criollo kakaóbabból készül, Ocumare völgyben, Venezuelában. A borítón látható festmény Carlos Serbiatól származik. Ennek a táblának kellemesen sötét színe van, egy enyhén mahagóni, vöröses-lila árnyalattal ötvözve. A külcsín természetesen tökéletes, mind a 12 kockán a cég logója látszik, a tábla pedig szépen, egészségesen fénylik, még a hosszú út megtétele után is. Amint elértem ahhoz a ponthoz, hogy letörjem az első kockát a táblából, természetesen már jött is az éles pattanó hang, amiről már az előző posztokből megtanulhattunk, hogy a jól temperált termékek sajátossága. Illata érdekes, de kissé zavaró. Az első benyomás, hogy enyhén füstös, savanykás, ha igazi sznob csokoládé kóstoló lennék, talán még azt is megpróbálnám belőni, hogy cseresznyefán füstölt aromákkal találkoztam… :-)
Elérkezve a legkedveltebb részhez, a kóstoláshoz, elsőként nem meglepő módon a kakaó íze dominál, de azért szerencsére egy összetettebb ízvilággal találkozhatunk: utóízében erősen kiérezni a másság jeleit. A szájban nagyon sima és krémes, szépen lassan, egyenletesen olvad, ezáltal biztosítva, hogy magabiztosan kimondhassuk, milyen ízeket fedezünk fel benne. Feltűnő, hogy milyen sokáig megmarad az íze, ami illatával összhangban enyhén savanykás, markáns, mintha piros bogyós gyümölcsök (áfonya, szeder) befolyása lenne a táblában. Miután az utolsó csepp csokoládét is elfogyasztjuk, még hosszan érezzük a keserédes aromát. Végeredményben egy egységes, letisztult ízvilágot kapunk.

Energiatartalom: 517 kcal/100g
Ára: 1700 Ft/56g (info@szantotibor.com) - Nyilván nem a napi csokiéhség csillapítására fogyasztjuk. Leginkább egy kellemes vörösbor kóstolásához illik.

Amano Guayas 70%-os étcsokládé

Ez a csokoládé Arriba kakaóbabból készül, a Guayas folyó hullámtéréből Ecuadorban. A borítón a festmény jelen esetben Douglas Aagardtól származik. A tábla színe szemmel láthatóan sötétebb, mint az előzőé. Illata szinte az olívabogyóé, de nem kell megijedni, az ízében ez abszolút nem jelenik meg (legalábbis ez azoknak jó hír, akik hozzám hasonlóan nem szeretik).
Egy csokoládé darabka letörésénél azonnal feltárul a tucatnyi lehelletvékony réteg. Az ízlelés sem okoz csalódást, amint a csoki elérte az ízlelőbimbómat, máris észrevettem ez előző táblához képest a különbséget: itt a pörkölt kávé íze van túlsúlyban, tovább ízlelgetve természetesen ez a csoki is komplexebb, érezni egy kis fahéjat, vaníliát és egy csipet éretlen banán ízére is emlékeztet. Ez a fajta tábla már nem olyan krémes, kicsit szemcsés, kavicsos, talán emiatt is van olyan érzésem, mintha pörkölt kristályok lapulnának a táblában. Az összhatást talán úgy összegezném, hogy vadak az ízek, mint a terület, ahonnan származik az alapanyag, de a fűszerek és illatok kifinomulttá teszik

Energiatartalom: 517 kcal/100g
Ára: 1700 Ft/56g (info@szantotibor.com) -
Ez a tábla egy nagyszerű kiindulópont, hogy megismerjük egy ízletes, tökéletes étcsokoládét

Címkék: usa csokoládé ét amano artistian chocolate

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr742608319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ERa847 2011.01.25. 10:33:49

Nekem is volt módom mind a kétféle csokit megkóstolni. Bátran ajánlom az ínyenceknek, mert tényleg különleges, igazi élmény, függetlenül az árától ami nem kevés. De megérte!!!

szomorú vasárnap terrorszervezet 2011.01.26. 02:13:02

Ez a csoki már a modoros kategóriába tartozik. Amit az alapító Art Pollard gondol, az meg valami fantasztikusan áltudományos.
süti beállítások módosítása