A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) Milka (1) milka (10) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszország (8) olaszorszag (3) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Elefánt léptekkel a siker felé

Megvan a televízióban jelenleg is futó reklám, amiben a fátyolos hangú Carla Bruni énekel nekünk egy sejtelmes francia dalt (egy szót se értek belőle, de franciául minden a szerelemről szól), miközben az űrben szalagok és táncosok röpködnek? Nos, ha igen, akkor felejtsük is el gyorsan, az ugyanis a Carte d'Or fagylalt, amiről pedig most szó lesz, az a Côte d’Or, az elefántos csoki.

Az indiai mitológiában az elefántfejű és nagy hasú Ganésa a legnépszerűbb hindu istenség, a költők és kereskedők  védnöke. Van egy feng shui babonabölcsesség, amely szerint életünk során hét elefántot kell összegyűjtenünk, hogy jómódban és gazdagságban éljünk, és szerencsések legyünk. Fontos azonban, hogy az elefántok ormánya az égnek álljon! Aki hisz a babonában, és szívesen köti össze a kellemest a hasznossal, annak máris tudok egy nagyon egyszerű megoldást javasolni: a cég minden termékén megtaláljuk a felemelt ormányú elefántot, és szerencsére a termékpaletta még a válogatósabbak számára is fog tartogatni legalább hét finomságot.

Az Aranypart ajándéka

1883. április 24-én egy belga csokoládékészítő, Charles Neuhaus egészen Afrika nyugati partjáig hajózott, hogy az egyenlítői égövben megtalálja újonnan készített csokoládéjához a legjobb minőségű kakaóbabot. Az egzotikus kontinens nyugati partján, a  mai Ghána területén azonban nem csupán kakaóbabot talált, hanem ihletet is a csokoládé elnevezéséhez és emblémájához: Côte d'Or jelentése Aranypart, valamint az afrikai elefánt lett az ismert szimbólum (ami az évek során egy kicsit megváltozott küllemében, a baloldali képen látható az eredeti logo). Az így beszerzett kakaóbab szerencsére értő kezek közé került, a belőle készített csokoládé is elérte a legmagasabb minőségi követelményeket, nem hiába része a csokoládé napjainkban is a belga nemzeti identitásnak.

Az első világháború végeztével újabb lendületet vettek a fejlesztések, és megjelentek a Mignonnettek (vagy más néven minik, egyenként csomagolt kis csokoládé szeletek vagy kockák) és a Boucheek (egyenként csomagolt trüffeles csokoládék).

 

A második világháborút már nehezebben vészelte át a cég, mivel szinte lehetetlen volt nemes kakaóbabot beszerezni – ezáltal nem tudták a termékek jellegzetes ízét megtartani – így a Côte d'Or úgy döntött, hogy felfüggeszti tevékenységét annak érdekében, hogy megőrizze arculatát és elismerését. Az üzem addig sem állt le, Congobar néven 1946-ig  igyekezett a csokoládé rajongókat kielégíteni. A háború végeztével szerencsére a magas minőségű alapanyagok újból elérhetők lettek, így a vásárlók nagy örömére újra piacra kerülhettek a finom csokoládék.

A Côte d’Or gyárat minőségének és folyamatos növekedésének elismeréseként 1965-ben a "Fournisseur Breveté de la Cour de Belgique” (A belga királyi család hivatalos csokoládé szállítója) címmel tüntették ki.

Termékeik természetesen nem maradhattak a belga határok között, 1972-ben Franciaországban, majd hat év múltán Hollandiában és Svájcban is bevezették őket. A magával ragadó ízek szinte azonnal meghódították ezen országok csokoládé-rajongóit is, és a Côte d'Or hihetetlen népszerűségre tett szert. Időközben apróbb változások természetesen elérték a céget. Fennállásuk 100. évfordulóját egy speciális logó megtervezésével ünnepelték, amely büszkén jelent meg a csomagolásokon. Még ebben az évben útjára indították az első 200 grammos, egész mogyorós tábla csokoládét is Franciaországból, amely szintén nagy sikereket ért el.

Jelenkor 

A cég újkori történelme nagyjából a többi hasonló gyártóhoz hasonlóan a termékpaletta hirtelen bővüléséről, illetve különböző gazdasági tranzakciókról szól:

1987-ben megvásárolta a Jacobs Suchard, majd 3 éven belül átadásra került a Kraft Foods részére.
1990-ben egy új, vékony és finomított termékcsalád bevezetésével, a Sensations termékcsaláddal lepi meg a közönséget.
2006-ban tovább bövül a megcélzott országok listája, ami számunkra különösen kedves, ugyanis innentől Magyarországon is elérhetőek termékeik.

Ezek listája egyébként elég meggyőző:

  • 70% és 86% kakaótartalmú (a két nagy klasszikus)
  • málna darabos
  • kandírozott narancshéjas
  • pörkölt pisztácia darabos
  • citromos-gyömbéres (erről hamarosan bővebben)
  • fügés-mandulás
  • marcipános
  • karamelizált kakaó darabos
  • trüffeles,narancsos-trüffeles
  • ét pralinés
  • egész mogyorós tej- és étcsokoládék
  • pralinék

Címkék: csokoládé belgium côte d´or

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr832063785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ERa847 2010.06.17. 14:50:04

Az egyik legjobb minőségű csokik közé tartozik, szerintem. Az ára is elfogadható, mivel legtöbb táblás csoki 200 g-os. Kár hogy a fémdobozos apró csokit nem láttam még üzletekben. Tud esetleg valaki róla, hogy kapható-e?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.24. 00:49:27

Napjainkban ennek a márkának már nem sok köze van a minőséghez. Nézd meg az összetevők listáját! Mióta Kraft tulajdon, szinte minden elefántos terméknél a szokott módon kezdődik: cukor, kakaómassza, növényi zsír...
süti beállítások módosítása