A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) milka (10) Milka (1) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszorszag (3) olaszország (8) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Villars mester csokoládéja

A Villars csokoládé több, mint 100 éve van jelen Svájcban, a gyárat 1901. május 22-én Mr. William Kaiser alapította Fribourgban, amely alig pár kilométerre található a csokoládé nevét adó várostól. Az alapító meglehetősen fiatal, még csak alig 28 éves volt, mégis ráérzett arra, hogy mire van szüksége a piacnak, így meglehetősen gyorsan jelentős sikereket ért el. Ennek egyik alapeleme a folyamatos, magas minőség volt, aminek köszönhetően már három év múlva elkezdhetett tovább terjeszkedni a cég. Az ismertséghez persze szükség van egy találó jelképre is, ezzel sem maradtak sokáig adósok, 1930-ban jelent meg először a barátságos svájci tehénke a csomagoláson, mint a minőségi csokoládé és tej jelképe. Bár azóta a csomagolás megváltozott, de azért érdemes megnézni a képen látható állatot, nem holmi egyszerű boci fényképéről van szó (és nem is idétlen színekre géntenyésztett mutánsokról), hanem betűkből áll. Ez a kép a képben dolog már a Toblerone esetén is bevált, itt is kimondottan ötletes a V fejű, I nyakú, LL lábú, A törzsű, R lábú és farú, majd pedig S kurta farkú tehén.

A logo mellett a termékekre sem lehetett panasz, a cég sikertörténetét főként annak köszönheti, hogy ezek a klasszikus svájci csokoládégyártás hagyományait őrzik magukban a mai napig. Az első nagy siker 1935-re vezethető vissza, amikor Mr. Kaiser feltalálta az első likőrrel töltött táblás csokoládét, a Larmes de Kirsch-t, ami egy speciális gyümölcsös (meggyes) brandyvel töltött csokoládét jelentett. Természetesen nagy sikere volt, akkoriban még nem volt elterjedt a csokoládé különféle alkoholokkal való megtöltése. Azonban nem álltak meg a fejlesztésben, Kaiser úr mindenáron a tökéletességre törekedett. Mindezt odáig tudta fokozni, hogy már nem elégedett meg a beszállítók által szolgáltatott alapanyagokal, ő maga szerette volna a kakaóbab pörkölését is elvégezni. Ennek érdekében még ugyanebben az évben egy kávépörkölő gépet is megvásárolt, ezáltal is javítva a minőséget.

1969-ben már a Villars márka is ugyanolyan ismert és elismert csokoládé volt Svájcban, mint a Lindt vagy a Toblerone... Az ebben az időszakban gyakori cégösszevonásokból szerencsére a jó oldalon vett részt, így a későbbiekben is megmaradhatott függetlenként, sőt, néhány kisebb csokoládégyárat is átvett. Így egyesült például a Perrier SA, Chavannes céggel, amelynek eredményeképpen megszerezte a híres "Têtes au Choco" (csokoládéfejek) termék gyártásának és forgalmazásának jogát. Ezekkel hosszú évekig vezető volt a svájci piacon, és bár 23 év múlva "Têtes de nègre" (négerfejek) névre keresztelte át a terméket, a hozzávalók mit sem változtak. Ezt a kis habos édességet a '80-as években hazánkban is gyártották, és itthon is nagy sikereket ért el. Hogy nem ismerős a termék neve? És ha azt mondom helyette, hogy "négercsók"? Naugye.

Irány az exkluzívitás

A későbbiekben ők sem kerülhették el a legtöbb gyár végzetét, 1995-ben megvásárolta őket a "Bongrain" csoport. Szerencsére a márka nem tűnt el, a mai napig elérhető, bár egy kicsit megváltozott. Az új tulajdonos inkább arra fókuszált, hogy egy teljesen új imidzset adjon a cégnek, ezért megváltoztatták a logót, megpróbálták méginkább emelni a minőségi mércét, és persze új termékeket, dekorációkat készítettek. Megváltozott a frappáns boci logó is, a kor szellemének, és az új tervezett piaci pozíciónak megfelelően egy exkluzívabb, bár kevésbé eredeti csomagolást kaptak a termékek. A tehén helyett egy virág jelent meg a csomagoláson (ami valószínűleg a cég specialitásai között kiemelkedő helyen szereplő havasi gyopár akar lenni).
Az üzleti sikerek mellett a szakmai sikerek is elérték őket, a "Petit Perrier"-nek, azaz a kis svácji csokoládéhabnak köszönhetően megszerzik az első díjat, a Svájci Marketing Trófeát 2001-ben (gondoltuk volna, hogy a négercsók egy kis módosítással idáig juthat?). Ideje volt egy saját kis üzletet is nyitni, amire mi sem lehetne jobb hely, mint maga a csokoládégyár. Ennek szívében, meleg és kellemes környezetben nyílt meg 2003 októberében a Villars csokoládé bolt és kávézó.

A cég az élet számos más területén is sikereket tudhat magáénak, ezek közül kiemelkedik a 2004-ben a megnyert legszociálisabb cégeknek járó elismerés a húsznál több főt foglalkoztató cégek között. Bár nem valamilyen hatalmas nemzetközi díjról beszélünk, csak a fribourgi tartománytól kapta, mégis ez formálisan azt jelképezi, hogy a cég fontos szerepet tölt be a régióban, és nem csak a gazdasági, hanem a szociális, környzetvédelmi és kulturális szektorokban is. Ennek megünneplésére a Villars még ebben az évben speciális kollekcióval lepte meg a svájci csokoládé szerelmeseit. Négy gyűjthető fémdobozt adtak ki, amelyeken a több mint száz évvel ezelőtt készült Villars plakátok láthatók. Mai szemmel nézve ezek a rajzok persze már kissé idejétmúltnak tűnnek, de a cég rajongói számára biztosan nagy becsben tartandó ritkaságszámba mennek (hazánkban is lehetett találkozni a dobozokkal, úgyhogy lehet, hogy többen már kezükben is foghatták ezeket valamelyik csokoládéboltban).

Az utóbbi évek újdonságai

A sikertörténetnek itt még messze sincs vége, ugyanis 2006-ban a Villars egy nagyot mert álmodni, és elindította  a havasi gyopár kivonatos likőrrel töltött gruyèrei (ez Svájc leghíresebb tejtermelő régiójának a neve) tejből készült tejcsokoládéját. A Larmes d’Edelweiss egy új, egyedi ízvilággal lepi meg az ínyenceket. Az ízletes likőr könnyed fűszeres ízzel rendelkezik, amiben megjelenik a méz és a gesztenye aromája is. Ugyanebben az évben újabb szakmai sikert is elkönyvelhettek, ugyanis az általuk készített ropogós kávészemekkel ízesített étcsokoládé aranyérmet nyert a francia "Cuisine et Vins de France" magazin versenyén az édesipari termékek és desszertek kategóriában. Ha valaki már kóstolta ezt a csokoládét, akkor azonnal beláthatja, hogy bundáról szó sem lehet, tényleg nagyon jól sikerült, a Villars termékei közül ez a kedvencem. Bár az ét változatot már nem tudtam beszerezni, de a tejes verzióról hamarosan egy teljes postban olvashattok.

A jól megérdemelt sikereket követték a további likőrös csokoládék, ezzel a cég tovább haladt az alapítója által kidolgozott úton. Egy év múlva újabb csokoládékat dobtak piacra Európa-szerte, most már találkozhatunk szilvapálinkás étcsokoládéval és birsalma pálinkás tejcsokoládéval is. Ízükre sem lehet panasz, de az mindenestre biztos, hogy megérdemlik a különlegesség titulust. Ha nyitott szemmel járunk, akkor ezekkel a finomságokkal gyakran találkozhatunk a hipermarketek polcain is, sőt, épp mostanában elég nagy akciókba is belefuthatunk.

2007 egy újabb ünnepi alkalmat jelent a cég számára, ugyanis Fribourg város fennállásának 850. évfordulójára egy új terméket mutathatnak be, egy új fémdobozos csokoládét. Persze nem a Villarsról lenne szó, ha egy évben beérné egy ilyen egyszerű húzással, így tovább bővítették a kínálatot: kézműves pralinékat dobtak a piacra, és hogy ebben az évben is biztos legyen a siker, a jó bevált gruyère tejből készülnek ezek is.

2008-ban persze ismét találtak valami különleges alkalmat, jelen esetben nem városhoz, vagy tartományhoz, hanem magához az országhoz kapcsolódik az ünnep. Az előző évhez hasonlóan ismét egy fémdobozt mutattak be, amely a svájci szövetségi parlement előtt tiszteleg. A csomagolás a különféle svájci tartományok címereit mutatja be.

2009-ben megtört a sorozat, valószínűleg nem találtak semmilyen említésreméltó ceremóniát. Így kénytelenek voltak egyszerűen csak a fogyasztók számára kedveskedni valamivel, így bevezetésre került az új svájci csokoládépor.
 

Címkék: alkohol csokoládé svájc villars

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr391997608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása