A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) Milka (1) milka (10) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszország (8) olaszorszag (3) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Csak hogy mindenkit meggyőzzek, hogy érdemes végigolvasni, néhány hozzávaló: mascarpone, túró, joghurt, csokoládé mousse. Innen már könnyű lesz győzni, nemde? Ez a torta közepesen nehéz, kicsit összetett, de főként időigényes. De mindent megér!!! A nyáron már másodszor készítettem el, és mind a kétszer 12 órán belül hűlt helye lett :-)

mindenki szereti torta_1_1.jpg

előkészítés: 40 perc  
sütés: 30-35 perc
sütési hőfok: 180 °C
sütés módja: alul-felül sütés
nehézségi fok: közepesen nehéz
edény mérete: 28 cm átmérő

Hozzávalók

(6-8 fő részére)

A tésztához:                                                             
•    4 tojás
•    4 ek hideg víz
•    200 g cukor
•    1 cs vaníliás cukor
•    200 g liszt
•    1 tk sütőpor
 
A csoki moussehoz:                                                             
•    200 g jó minőségű csokoládé (minimum 70%-os kakaótartalmú)
•    4 egész tojás
•    egy csipet só 
(akik szeretnék leegyszerűsíteni a torta készítést, azok vehetnek Dr. Oetker Mousse Csokoládé Habkrémet is)

A túrókrémhez:
•    250 g mascarpone
•    4 tojás sárgája
•    100 g + 100 g porcukor
•    250 g túró
•    1 dl joghurt
•    3 dl tejszín
•    10 g zselatin

Elkészítés

A torta alapja egy egyszerű vizes piskóta. A tojások fehérjét hideg vízzel kemény habbá verjük, a cukrot kanalanként hozzáadjuk, és keményre verjük. Ezt követően hozzákeverjük a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a habra szitáljuk, és óvatosan beleforgatjuk. Az így létrehozott masszát a tepsibe öntjük. Fontos, hogy kapcsos torta formában süssük, és a tepsi alját illetve oldalát sütőpapírral béleljük ki(jelen esetben ez nem helyettesíthető vajazással). A papírt lazán tegyük az oldalára, hogy amikor a piskóta megsül legyen egy ici-pici hézag a süti és a forma között.

Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük 180 °C fokon. Közben aggódva nézzük, hogy ne essen össze, de ha a fentieket jól csináltuk, akkor nem lesz vele gond. Ha megsült, kicsit hűlni hagyjuk, majd a sütőformától és papírtól megszabadítjuk és vízszintesen félbe vágjuk a piskótát.

A mousse (csokoládé habkrém) sem túl bonyolult. Amíg hül a piskóta, nekikezdhetünk a csokoládés mousse elkészítésének.  A csokoládékat feldaraboljuk, és gőzfürdő felett megfolyósítjuk. Egy tálba különválasztjuk a tojásokat, és a fehérjéből a csipet sóval kemény habot verünk. Ha kész, óvatosan belekeverjük a csokoládét és a tojássárgákat.

Hűtőszekrénybe tesszük kb. 20-30 percre, míg annyira megszilárdul, hogy kenhető legyen. Ha a csokoládé hab állaga jó, akkor a félbevágott piskóta alsó felét megkenjük, majd ráhelyezzük a tetejét. Visszatesszük a kapcsos formába, és a hűtőbe helyezzük.

Jöhet az utolsó fázis, a lágy habos túrókrém elkészítése. A mascarponét és a tojás sárgákat külön-külön tálban 100-100 g porcukorral habosra keverjük, majd a tojáskrémet kanalanként a mascarponéhoz adjuk. A túrót a joghurttal krémesre keverjük, majd ezt is a mascarponéhoz öntjük.

Jöhet a legutálatosabb rész, a zselatinozás: a zselatint 1 deci vízzel összekeverjük, állni hagyjuk két percig, majd éppen csak felolvasztjuk, aztán hozzá keverünk 1-2 kis merőkanál krémet. Az így nyert kulimászt folyamatosan kevergetve a krém egészéhez adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan több részletben ezt is beledolgozzuk a krémbe.

A piskótát kivesszük a hűtőből és szépen nyakonöntjük a túrókrémmel. Ha ügyesen sütöttük a piskótát, akkor a tepsi oldala és a piskóta között lesz egy kis rész, ahova be tud folyni a túró. Miniumum 2-3 óra hosszára visszatesszük a hűtőbe, hogy a krém magabiztosan megszilárduljon. Időnként aggódva ezt is megnézzük, és csóváljuk a fejünket, hogy nem fog megkeményedni, de nem kell parázni, meg fog (ezért jó este csinálni, akkor átalusszuk ezt a stresszes részt :-)

A tetejét ízlés szerint lehet díszíteni csokoládé forgáccsal, gyümölccsel, mogyoróval... Egy kis szín kimondottan jól áll neki.

Kívül barna, belül fehér. Ahogy megláttam, megszerettem én…. mindenki szereti ;-)

Címkék: torta mindenki szereti

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr364685302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.