A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) Milka (1) milka (10) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszország (8) olaszorszag (3) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Mindenki életében eljön az idő, amikor valami újra vágyik. Ez lehet egy új ruha, nagy utazás, jobb autó, új ház... Én ennek jóval egyszerűbb formáját választottam. A rovatok menübe egy új RECEPT címkét helyezek be. Itt néhány, már kipróbált csokis receptet fogok megosztani Veletek.

Vendégségbe hívtak, és kerestem egy olyan édességet, ami nem annyira megszokott, de mindenki szereti. Egy barátnőmtől kaptam a receptet, de egy kicsit belekontárkodtam. Hatalmas sikert aratott a süti, 6 fő 20 perc alatt elfogyasztotta... :-)

előkészítés: 30 perc 
sütés: 25-30 perc
sütési hőfok: 175 °C
sütés módja: alul-felül sütés
nehézségi fok: közepes
edény mérete: 28 cm átmérő

Hozzávalók

(6-8 fő részére)

A tésztához:                                                             

  • 15 dkg liszt (fele-fele arányban rétes- és finomliszt)                      
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 8 dkg margarin
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál tejföl  
  • kevés só                              
  • 25 ml narancs likőr

A krémhez:

  • 15 dkg pirított mogyoró
  • 1 db narancs
  • 3 dl tejszín
  • 30 dkg étcsokoládé
  • 25 dkg mascarpone

Elkészítés

A liszttel összekeverjük a sütőport. A margarint elmorzsoljuk a lisztes, sütőporos eleggyel, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a tejfölt, egy kevés sót és végül a narancs likőrt (ha nincs otthon, nyugodtan ki lehet hagyni, túl sok pluszt nem ad hozzá a süti ízéhez). Sima tésztává gyúrjuk, és ha túl kemény, akkor még hozzáadunk egy kis likőrt (esetleg a kifacsart narancs levét, vagy fehér bort).

A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és egy kerek sütőformába simítjuk (aluminium sütőforma esetében jól kivajazzuk a forma alját és oldalát), az oldalához jól odanyomkodjuk, hogy tálaláskor esztétikus legyen a pite oldala, megszurkáljuk a tészta alját, és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Amikor a tészta lehűlt, beborítjuk alufóliával, amelyre szárazbabot vagy mogyorót szórunk (amit többször is felhasználhatunk erre a célra), hogy a tészta alja ne púposodjon föl. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük 175 °C fokon. Ha megsült, eltávolítjuk a babot, lehűtjük a tésztát és megtöltjük a töltelékkel.

A krémhez a csokoládét (Szerencsit szoktam használni) kis lángon, folyamatos keverés mellett 1 dl tejszínben felolvasztjuk. Ha kihűlt, belekeverjük a mascarpone sajtot és a felvert maradék tejszínt. Megtöltjük vele a pitét és feldíszítjük a pirított mogyoróval, mandulával és vékony narancs forgáccsal. Lehűtve tálaljuk.

Címkék: pite csokoládés narancsos pite

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr534289792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakács Szilvi 2012.03.07. 13:07:38

Hol van benne a töltelék? A közepében? És mikor töltjük meg? Ha már megsült, kihűlt és elvágtuk ketté a keresztmetszetében? Vagy csak rákenjük a tetejére?

Bon Viki · http://chocologia.blog.hu/ 2012.03.07. 14:15:58

@Szakács Szilvi: A tésztát vékonyra nyújtjuk, és a tálba simítjuk. Megsütjük (25 perc). Eközben elkészítjük a tölteléket/krémet. Ha a pite tésztája kihűlt, beleöntjük a csokoládés krémet. Nem kell elvágni, mert ez a tészta nem nő meg úgy, mint pl. egy sütőporos piskóta.

Krutzifix 2012.05.29. 16:26:11

6 fő 20 perc alatt? Ezzel nem mondtál semmit, sőt! Én egy ekkora pitét egyedül eltüntetek 10 perc alatt! Gratula! :)