Vendégposzt Szilárdtól Debrecenből
Sokak szerint Itáliában készítik a legfinomabb csokoládékat. Tavaly jó sorsom úgy hozta, hogy egy kis időt ösztöndíjasként Bécsben tölthettem és ott volt szerencsém megízlelni a CioMod csokoládét. A CioMod vaníliás csokoládé egész biztosan a legkülönlegesebb és legfinomabb csokoládék közé tartozik, amit valaha ettem. Különleges, mert a hagyományos szicíliai csokoládé készítési eljárással készül. Ezt mutatja a csokoládé neve is: Cioccolato di Modica, vagyis modicai csokoládé. Hogy ez mit jelent? Nos, a legtöbb, manapság készített csokiktól eltérően ezt a csokit nem konsírozzák, vagyis a kakaóvajat nem választják el a kakaótól. Legfeljebb 40 fokra melegítik fel, ezután adnak hozzá cukrot és esetleg még fűszereket, jelen esetben vaníliát.
Ilyen eljárás során a cukor nem oldódik fel a csokiban, a cukorszemcséket lehet látni a csokin. A csoki meg olyan, mintha homokból lenne: tapintásra durva, érdes, szemcsés, látványra szürkés felületű. Olyan kívülről, mintha valami rég lejárt szavatosságú csoki lenne, de csak első pillantásra. Ha kibontjuk a csokit, egyből megérezzük az intenzív kakaóaromát. A porszerű érzés a szánkban is megmarad, a csoki nehezen olvad, de éppen ezért sokáig érezhető az erőteljes, intenzív kakaóaroma. Emellett természetesen a vanília is érezhető, de csak finoman, lágyan, jól kiegészítve a kakaóaromát.
Hogy ez a csoki, - amiből a vaníliás változat mellett van még kávés, pisztáciás, ánizsos, mandulás, mogyorós, borsmentás és tejes is, - kapható-e egyáltalán Magyarországon, azt sajnos nem tudom. Talán Budapesten. A cég honlapja: http://www.ciomod.com/
CioMod Neropuro, cioccolato puro vaniglia, 60 g.
Csokoládétartalom 50 %, cukor, vanília
Chocologia vendégposzt!
Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában valamilyen édességről alkotott véleményed vagy saját magad elkészített csokoládés recepted, küldd el a chocologia.blog@gmail.com címre, és publikálom.Vendégposzt szabályzat: A poszt egy termékről (csokoládé, keksz, esetleg cukorka...) vagy egy konkrét receptről (amiben van csokoládé) szóljon, kb. 1.000-2.000 karakteres legyen, lehetőleg saját fotókkal illusztrálva (ha a kép az internetről származik, jelöljétek meg a forrást).