A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) Milka (1) milka (10) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszország (8) olaszorszag (3) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Godiva tanúsítvány

Egyik barátnőm Angliába utazott, megkértem, hogy hozzon nekem valami jót, csak ne Cadburyt. Őt messze nem érdeklik annyira a csokik, mint engem (a barackos-kekszes Bocira esküszik), ezért női logika alapján választott a vámmentes területről egy olyat, ami drága, nem ismerős a csomagolása, és egy csomagban többféle íz van…
Amit kaptam az egy igazi kóstoló szett: 4 egybecsomagolt táblát tartalmazó Godiva volt, az alábbi ízekkel:

  • Tejcsokoládé (31%)
  • Étcsokoládé (50%) naranccsal
  • Extra krémes tejcsokoládé (41%) mogyoróval
  • Étcsokoládé (50%) málnával


Előző posztból megtudhattuk, hogy Lord Leofric a magas adókról lett híres, úgyhogy gondoltam, hogy én is egy új „adónem”– az energetikai tanúsítvány – alapján fogom most osztályozni a táblákat. Hivatalosan a tanúsítvány célja, hogy a háztartási gépeken feltűntetett kategóriákhoz hasonlóan csoportokba rendezze a lakásokat (mint most mi a csokikat), úgy, hogy az A+ mutatóval jelölt „fokozottan energiatakarékos” egészen az I betűvel jelzett „rossz” kategóriáig terjed a skála.
Az energia besorolás jelentése:


Vizsgált termék: Tejcsokoládé (31%)

A csokoládé küllemében hasonlít a Lindt Excellence szériára, vékony és a kartondoboz összességében sötét, a csomagolás visszafogott. Azért nem túlzottan, a kidomborodó elegáns arany betűk és az arany téglalap vonzza a tekintetet. Kibontva a kartont és lehámozva az arany sztaniolt, látható, hogy a 100 grammos tábla 10 egységre van osztva. A kockák pepita mintában sorakoznak, felváltva látható a szöveg: "Godiva Chocolatier" és a kép: a meztelen Lady Godiva lovával. A csokoládé illata édes, enyhén karamellás, de nem émelyítő, igazán kellemes, harapásra ösztönző. A Godiva tejcsokoládé (31% kakaó szárazanyagot tartalmaz) krémes, mégis friss és könnyű. Nincs benne semmi különleges, nem mondhatom el róla, hogy ilyen finomat sosem ettem még, mégis a fenti sorok írása közben nyúlok egy újabb és újabb falatért.

Energiatartalom: 550 kcal/100g
Ára: 3,125
£/100g (Newcastle repülőtér) - Nem szívesen osztozom rajta mással :-)
Minőség szerinti besorolás: B

Vizsgált termék: Étcsokoládé (50%) naranccsal

A négy tábla közül ez a legfurcsább küllemében, nekem nagyon nem tetszik a barna konzervatív színekből kitűnő barack kocka, szerintem, ha már narancsos az ízvilág, akkor is ízlésesebb lett volna, egy okkersárga árnyalat. De ettől még azért adok esélyt a táblának :-) A küllemét követően az illata is furcsa, kicsit édeskés, mintha mandarin lenne és nem is narancs. Tovább nem is forgatom a táblát, inkább kóstolok. Nem véletlen, hogy szüleink azt tanították, hogy ne csak a külső alapján ítéljünk. A csokoládé textúrája nagyon selymes, kellemesen olvad a szájban.
Íze leginkább a forró csokoládéra emlékeztetett, hasonlít a  Van Houten forró csokoládéhoz, amit  Szántó Tibor kurzusán is kóstoltam. Íze egészen sokáig tartott, legalább 10 perc időtartam volt, miután a csokoládé eltűnt teljesen a számból, volt egy kissé füstös utóíze, de nem volt keserű, csak megszomjaztam utána.

Energiatartalom: 505 kcal/100g
Ára:
3,125 £/100g (Newcastle repülőtér) - Ronda és finom :-)
Minőség szerinti besorolás: A+

Vizsgált termék: Extra krémes tejcsokoládé (41%) mogyoróval

Ez a tábla szerintem igazán Godivás. A barna színű tábla, benne a drapp téglalap, egyszerű, lényegre törő, elegáns. Semmi kirívó nincs benne, mégis bizalmat sugároz. A 41%-os krémes tejcsokoládé mogyoró darabokkal nekem azt sugallja, hogy nem a specialitásával fogja levenni a kóstolót a lábáról, hanem remélhetőleg a letisztult ízvilágával. Természetesen ez a tejcsokoládé sötétebb, mint a 30%-os, és tényleg krémesebb. De az íze kevésbé intenzív, mint az egyszerű változaté. Ha szigorúan a csokit nézném, akkor megállapíthatnám, hogy az előző egyszerűbb, de nagyszerűbb, krémesség és kakaó % ide vagy oda. De legalább van benne mogyoró, bár sajnos csak 12%-t foglal el a táblából, de az legalább tényleg finom, nem úgy, mint például a Cadbury-ban található. Összeségében nem rossz, nem rossz, (ez is elfog fogyni), de ennél az árkategóriánál azért már többre számítottam...

Energiatartalom: 550 kcal/100g
Ára:
3,125 £/100g (Newcastle repülőtér) - A tejcsokoládé krémes, a mogyoró zamatos
Minőség szerinti besorolás: D

Vizsgált termék: Étcsokoládé (50%) málnával

Godiva étcsokoládé 50%-os kakaótartalommal rendelkezik, megszórva egy csipetnyi (2%) málnával. Nem a véletlen műve, hogy ez a tábla maradt utoljára… Mindig is nagy rajongója voltam a málnának, míg 2 évvel ezelőtt elő nem jöttek az allergiás tüneteim. De most minden bátorságomat összeszedtem és megkóstoltam egy kocka csokit. Mint azt már fentebb olvashattátok a 100g tábla 10 kockára van osztva, remélhetőleg 0.2% málna nem lesz halálos dózis :-)

A dobozokat tekintve nekem ez tetszik a legjobban, a meleg barna és piros színek, az érett málna szemek szemet gyönyörködtetőek. Kibontva a dobozt és a sztaniolt megtépve, a csokoládé illata erős. Az íze enyhén kesernyés, a ropogós kis málna darabok (nem tudom, hogy szárított, vagy liofilizált, de nagyon finom) egyenesen feldobják, nagyon kellemesen harmonizálnak az ízek.
Az első falatot hagytam, hogy lassan elolvadjon a számban, és élveztem az étcsokoládé krémességét, a ropogós, édes málna játékát.

Energiatartalom: 500 kcal/100g
Ára:
3,125 £/100g (Newcastle repülőtér) - A tejcsokoládé krémes, a mogyoró zamatos
Minőség szerinti besorolás: A+

Címkék: tej csokoládé narancs belgium mogyoró málna ét godiva

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr804148595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása