A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) milka (10) Milka (1) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszorszag (3) olaszország (8) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Tejcsokoládés arany tábla

Budaörsön az egyik Outletben járva már jópár hónapja láttam egy nagy Anthon Berg táblát. Sajnos csak ritkán jutok el ide, úgyhogy a megnyitás óta csak most volt először lehetőségem beszabadulni és átvizsgálni az ott lévő termékeket. Az Anthon Bergekről már volt szó itt (és valószínűleg még lesz is), úgyhogy helyette inkább egy új, számomra eddig ismeretlen márkával próbálkoztam, ez pedig a Toms.

Toms csokoládégyárat 1924-ben, Dániában alapította két vegyész, Hans Trojel és VH Meyer. Termékeik mindegyike ghanai származású kakaóbabból készül.

Portfóliójuk között megtalálható:

  • Arany táblás csokik (180g, 90g, 45g, 10g)

  • Yankees, Holly, Guld Karamelbar, Skildpaddebar szeletek

  • Karamellek

  • Teknős, béka és a nyúl formájú csokik

  • Cukorkák

Első körben beszereztem pár arany táblát (dánul Guld Barre), amelyek már elég régóta piacon vannak, az első példányok ugyanis 1938-ban készültek, azóta is szerves részét képezik a dán csokigyártásnak. A Toms több méretben is készít táblás szeleteket, az egészen nagy méretűtől az egészen apró falatkáig. Szerencsére így nem kellett sokat dilemmáznom a választásnál, hiszen ezekből az apróságokból bőven beleférhet a költségvetésbe akár több darab is. Emiatt két kóstolónak való apró (10 g) kis aranytömböt választottam. Ezek mérete és formája megegyezik, csak a csomagolás mutatja a különbségeket. A nagy GULD BARRE felirat mellett a jobb oldalon egy apró képet láthatunk magáról a termékről, illetve alatta egy kisebb felirat mutatja annak pontos tulajdonságait. A tejcsokoládés, a nemzetközileg megszokott módon kék színnel van jelezve, alatta pedig egy apró szám mutatja a kakaótartalmat (bár erre pontos szabály nincs, de mindenesetre ez már azért erősen közelíti az étcsoki szintet).  A csomagot kibontva kellemes meglepetés ér minket, ugyanis nem csak egy apró téglalapot kapunk, hanem a formája meglehetősen egyedi: 20 minimanó kis kockára van felosztva a szelet. Ha már a külsőnél járunk, a csoki színe kellemes sötétbarna, köszönhetően a már említett meglehetősen magas, 57%-os kakaótartalomnak. Illata is igen kellemes, ez szintén az étcsokik illatára hajaz. Folytatva a csokoládé értékeléskor tanult műveleteket, következhet a törés, ami megintcsak nem okozott csalódást, éles roppanó hangja volt az első mini kockának, amit letörtem. Az ízről sajnos túl sokat már nem tudok írni, kicsit már-már kommersz, olyasmi mint a Tibi csoki, nem rossz, de nem ad semmi plusz aromát.

Energiatartalom: 525 kcal/100g
Ára: 100 Ft/99g (Anthon Berg, Budaörs) -
Ez az apró tábla nem rossz, de ízvilágát tekintve kicsit sokallom az árát.

Mogyorós arany tábla

Szerencsére adtam egy újabb esélyt is a márkának, következhet a másik mini arany tábla, aminek a csomagolásán egy zöld sáv jelzi az ízesítését (ami ugye a mogyoróst jelenti számunkra). A csokoládé illata nagyon ismerős, tisztára olyan, mint a Merci mogyorós szeleté, de a színe egy árnyalattal világosabb. Ami igazán feldobja, az a benne lévő mogyoró. Egész mogyoródarabokkal ugyan itt nem találkozhatunk (de ez már csak a tábla méretéből adódóan sem lenne megoldható), a zúzott mogyorószemeket azonban nem spórolták ki belőle, a tábla mindegy 23%-a mogyoró. Maga a csokoládé már nem okozott ekkora örömet, nekem egy kicsit tejesebb a kelleténél (33% kakaótartalom).

Energiatartalom: 565 kcal/100g
Ára: 100 Ft/99g (Anthon Berg, Budaörs) - Összességében, bár nem rossz, de nem lesz feltétlenül a kedvencem.

Dán Snickers

Ez a töltött tömb a dán fiatalok körében olyan népszerű, mint nálunk a Mars vagy a Snickers. Kicsit jobban megvizsgálva gyorsan kiderül, hogy ennek mi lehet az oka. Már a csomagolását tekintve is fel lehet fedezni benne némi hasonlóságot (persze ilyenkor mindig felmerül, hogy ezt a csokifélét, ki koppintotta kiről, a tények mindenesetre a Toms ellen szólnak, ugyanis a Snickers gyártását követő pár év múlva jelent meg a dán piacon a Holly).

A nosztalgikus retro arany csomagolásból kihámozva a szeletet egy igen világos tejcsokoládé borítást vélhetünk felfedezni (33% kakaótartalom). Beleharapva a szeletbe igen pozitív meglepetés várt. A tömb puha, édes és gazdag textúrájú. A szelet felső rétege a karamell (22%) és a pörkölt mogyoró (14%), az édes réteg alatt meg egy jó vastag rétegben a fehér színű francia nugát (34%) kényezteti ízlelőbimbóinkat. Természetesen a nugát részéből sem hiányozhat a közkedvelt mogyi. Mindent összevetve tényleg nagyon hasonlít a Snickers tesó ízére, de csak hasonlít!!! Ez a tábla kevésbé édes, kevésbé laktat.

 

Energiatartalom: 485 kcal/100g
Ára: 179 Ft/50g (Anthon Berg, Budaörs) -
Nekem jobban bejön, mint a Snickers, ha valaki szereti azt az ízvilágot, akkor mindenképpen próbálja ki ezt is

Címkék: dánia csokoládé toms

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr622817818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Märton Hellstörm · http://thekillingscreens.com 2011.04.12. 08:22:00

a többihez annyira nem kaptam kedvet, de a HOLLY-t most így megkívántam...
süti beállítások módosítása