Végre egy minőségi belga csokoládé, ami nem csak a szakboltokban kapható, és még az ára is a magyar pénztárcának megfelelő. Napjainkra annyira könnyen elérhetővé vált a márka, hogy minden nagybevásárlás alkalmával beléjük ütközöm. A termékcsalád annyira széles repertoárral rendelkezik, hogy szinte egy teljes polcot elfoglal a színes kavalkád, amit kötelező átböngészni az esetleges újdonságok miatt. Persze mind azt követeli, hogy bekerüljön a kosárba, és hát ki vagyok én, hogy vitatkozzak pár tábla csokoládéval? :-)
Az egészmogyorós vastag tej- és étcsokoládés táblán továbblépve érdemes megpróbálkozni a kicsit összetettebb ízekkel is. Az óvatosabb próbálkozók sem csalódhatnak a narancsos csokoládébal (a narancsot mindenki szereti), de a cég szerencsére a hozzám hasonló rajongókra is gondolt, így merészebb ízekkel is lehet találkozni, mint például a fügés-mandulás, vagy az oldalt látható citromos-gyömbéres. És igen, nyugodtan lehet próbálkozni az újdonságokkal is, garantáltan nem fog csalódást okozni a kis trombitás.
A citrom-gyömbér ízvilág csokoládé esetében talán egy pillanatra meghökkentő lehet, de magával a párosítással már sok helyen találkozhattunk. Öntudatlanul is ezt élvezzük számtalan karácsonyi süteményben, de a hétköznapokban is van helyük ezeknek a frissítő ízeknek. Én első alkalommal a London tea variációinak köszönhetően ismerkedhettem meg citrom-gyömbér ötvözetével (és azóta is szerelmese vagyok a gyömbérnek, a házi tyúkhúslevest is nagy előszeretettel dobom fel ezzel a fűszerrel), ha pedig ugyanez csokoládéban van, az már tényleg a vágyak netovábbja.
Bátor próbálkozás, ami bejött
A stílusos, elegáns kartondoboz már első pillantásra is azt a benyomást kelti, hogy prémium kategóriás csokoládéval lesz dolgunk. A márka címerében a cég megalakulásuk éve (1883) is fel van tűntetve, hogy a chocologia blogot nem olvasok számára is sejthető legyen, hogy stabil lábon álló régmúltú csokoládéval van dolgunk. A papírdobozból kihúzva, majd pedig az alufóliát feltépve a finom étcsokoládé illata rögtön megcsapja orromat, a Lindt Excellence táblára emlékeztet igazán. Az ízesítés miatt sem kell újra elolvasnunk a borítón látható feliratokat, teljesen egyértelmű gyömbér illat lengi be a környéket. Maga a csokoládé legalább 46% kakaó szárazanyag tartalmú, ennek megfelelően meglehetősen sötét színű. A design a szokásos, az ágaskodó ormányos ormányos figyel minden egyes kockán. Az állaga egyébként érdekes, alapállapotban egy egészen kemény törékeny csokiról van szó, kézben/szájban azonban szinte azonnal olvadni kezd (az utóbbi miatt ez mindenképpen pozitívum, de azért tényleg nehéz kulturált módon elfogyasztani egy nagyobb adagot).
A csoki íze legalább olyan kellemes, mint az illata ez nem vitás, de a táblából leharapva egy falatot, az étcsokoládé íze szinte teljesen háttérbe szorul a töltelék agresszivitásának „köszönhetően”. Maga a töltelék egyébként egyáltalán nem alkot vastag réteget, azonban az íze nagyon intenzív, így végül azt kapja az ember amire ideális esetében számít: a merész gyömbér fűszeres, keserédes íze és a fanyarkás citrom dominál. A csokoládé szilárdsága azért szerencsére elég ahhoz, hogy az egyes falatok lassan olvadjanak a nyelvemen, így huzamosabb ideig élvezhetem az ízek harmóniáját. Ha tényleg ízlelgetjük, és nem csak megesszük ezt az isteni eledelt, akkor feltűnik, hogy a harmonikus ízek nem egyszerre jönnek elő, hanem váltakozva érezzük a citrom zamatát és a gyömbér aromáját. És bár általában ezt nem kedvelem, valami megmagyarázhatatlan okból, ezt most egyáltalán nem negatívumként éltem meg.
Tehát ez az ízvilág nálam abszolút telitalálat, ezt bizonyítja az is, hogy már alig várom, hogy hazánkban is kapható legyen a szezámmagos változat is. Sajnos ezt még nem kóstoltam, de akinek már volt hozzá szerencséje, annak mindenképpen érdekelne a véleménye.
Energiatartalom: 560 kcal/100g
Ára: 757 Ft/150g (Auchan) - jó minőségű csokoládé merész ízvilággal, amivel kölcsönösen megvettük egymást