A csokoládé a legjobb terápia

Fontosnak tartom, hogy olvasóim jobban megismerjék a csokoládé értékeit, és minél többet megtudjanak az édességekről, s arról, miben különbözik egy prémium termék – az árán kívül – egy bármilyen más csokoládétól.

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

Címkék

áfonya (1) alkohol (2) amano artistian chocolate (1) anglia (4) anthon berg (2) ausztria (7) bahlsen (1) bakos (1) balaton (1) banán (2) barack (1) belgium (13) boci (1) bodza (1) bolondos húsvéti zöld kocka (1) butlers (1) cachet (1) cadbury (2) café~tasse (1) caffarel (1) camille bloch (1) carol matthews (1) cavalier (1) chili (2) chocoMe (4) cioMod (1) citrom (7) clafoutis (1) coll (1) coppeneur (1) côte d´or (2) cremino (1) cseresznye (2) csokoládé (79) csokoládéimádók klubja (1) csokoládés narancsos pite (1) csokoládés szalámi (1) csokoládés teás süti (1) cukor (1) cupcake (1) Curly Wurly (1) dánia (3) diabetikus (1) diane (1) dió (1) domino (1) dr.quendt (1) duna pláza (1) e.wedel (1) earl grey (1) eper (3) ét (12) étcsokoládé (1) extra dark lindor (1) fahéj (1) fehér (5) feodora (2) ferrero (5) foci (1) fradi (1) franciaország (3) fürst (1) gabriel (1) galler (1) godiva (2) grand marnier (1) gran savoia (1) griesson (1) gyömbér (4) hägges (1) hazelnut lindor (1) heidel (2) heilemann (1) horvátország (2) húsvét (2) ildefonso (1) interjú (1) írország (1) joghurt (1) kaktuszfüge (1) kandírozott narancshéj (1) karácsony (3) karamell (4) kávé (7) kázmér és huba (2) keksz (3) kit kat (3) kit kat senses (1) kókusz (2) lambertz (2) lengyelország (1) lepény (1) lime (4) lindor (1) lindt (11) Madagaszkár (1) madécasse chocolate (1) magyarország (7) majani (5) málna (2) mandula (4) maracuja (2) marcipán (8) mars (1) mathez (1) mazsola (1) melkesjokolade (1) mészáros gábor (2) méz (1) mézeskalács (1) michel cluizel (2) mikado (1) mikulás (1) Milka (1) milka (10) milka & oreo (1) milka snax (1) Milka Tender (1) milk chocolate lindor (1) mindenki szereti (1) mirabell (2) mogyoró (12) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (2) momami (1) mozart (2) muffin (1) muskotály (1) müzli (1) nápolyi (2) narancs (10) németország (17) nestlé (3) niederegger (2) norvégia (1) nugát (4) nutella (1) olaszorszag (3) olaszország (8) orange lindor (1) oreo (1) percipán (1) philadelphia (1) pisztácia (1) pite (1) plamil (1) portugália (1) praliné (1) puding (1) puszedli (1) ragusa (1) reber (2) rendezvény (2) ribizli (1) Rimóczi-art (1) ritter sport (4) rizs (3) robbanócukorkás milka (1) rondino (1) rózsabors (2) sacher torta (1) sajt (2) simón coll (1) skittles (1) (1) spanyolország (1) starbrook airlines (2) sütemény (3) svájc (19) svédország (1) swiss dream (1) szaloncukor (1) szamos (1) szanto tibor (2) szeder (1) szilva (2) szőlő (2) tea (1) tej (15) téli fagyi (2) toblerone (2) tojáslikőr (1) toms (1) torta (1) tronky (1) trüffel (3) tuc (1) usa (4) vegán (1) vendégposzt (1) verpoorten (1) villars (2) white chocolate lindor (1) willies cacao (1) yogurette (1) zaabär (2) zotter (1)

Fociboci vs Futballkugeln

Miként a nyári időszakban mindenki tanár szeretne lenni a hosszú és kényelmes szünidő miatt, én marketing és kommunikációs szeretnék lenni minden egyes nagyobb sportesemény alatt. Valószínűleg ilyenkor ők is hosszú pihenésüket töltik, és helyettük csak a konyhás néni vagy a portás bácsi viszi a boltot. Túl nagy kreativitásra ugyanis nincs szükség, gyakorlatilag mindenre ráhúzható a foci téma, némely esetekben még akár értelmet is sikerül a koncepcióba csempészni (vegyél nagyobb X márkájú TV-t most, mivel akkor jobban fogod élvezni a döntőt), néhol már kevésbé (vegyél Y üdítőt most, mert akkor jobban fogod élvezni a döntőt), majd jön az alja, az igazából csak autisták számára érthető logikával (ugye ismerjük az animált hörcsögöket, akik bullet time effektekkel kezelik a popcornt: vásárolj a Z áruházban most, és akkor jobban fogod élvezni a döntőt).

A marketing persze nem csak reklámot jelent, mindez megjelenik kézzelfogható formában is. Azt már megszoktuk, hogy húsvétkor és karácsonykor a nevesebb gyártók leporolják a tavaly gondosan elrakott fröccsöntő gépeket, hogy megkapjuk az év közben is kapható édességeket aranyos nyuszi és szeretetteljes báránykölök formájában. De a manapság tapasztalható verseny ennél már többet kíván, kisebb-nagyobb alkalmakra is ki kell adni valami különlegeset, tehát megérkeztek a labdarúgó-világbajnokság édességek is. És mivel már eleget fikáztam a rendszert, most beállunk mi is a sorba, és posztolunk egy focival kapcsolatosat... Igyekszem végig a tőlem telhető legmodorosabb formában biztosítani mindenkit, hogy mennyire értek a témához: tehát a piros sarokban vár ránk a Milka aktualitása, a kék sarokban pedig egy igazi hazai, a Szamos különlegessége.

Milka Football choco

Nincs mese, beindult a gépezet, természetesen a Milka is azonnal lecsapott az adandó alkalomra. A csomagolás egyrészt a szokásos (lila doboz, lila boci, Milka betűtípusok), másrészt próbál egy kicsit alkalmi lenni (téglatest alakú doboz, kivágásokon keresztül megtekinthető maga a termék). Nem rossz egyébként, mindenképpen értékelendő, hogy bevállalták a kockázatot, és nem csak a már meglévő papíron egészítették ki a képet valamilyen focis skiccel (miként ezzel a trükkel gyakran találkozunk üdítők esetén), hanem új formát alkottak. A benne lévő labdát leszámítva egyébként pontosan 10 darab focilabdát, és ennél kicsivel több írásbeli utalást találhatunk a csomagoláson, szóval nem bízták a véletlenre, nem lehet nem észrevenni, hogy valami borzasztó fontos aktualitásról van szó.

A legnagyobb poén egyébként szintén a formában rejlik,  a termék ugyanis nem csak a szokásos kivesz - kicsomagol - megesz metódust igényli, hanem egészen újszerű lehetőségeket nyújt, amihez egy rövid felhasználói leírást is mellékeltek: "Csapd a labdát egy kemény felülethez. Csomagold ki, és élvezd az alpesi tejcsokoládé darabokat". Ezzel a megszokott három lépéses lánc egy új taggal bővült, ami miatt el kell ismernem (a fenti fanyalgásomat enyhítendő), hogy a tervezők próbálták a férfilelket kiismerni majd pedig a beltartalmat ehhez adaptálni: megfogható, csapkodható, a zúzás eredménye megtekinthető, előtte/utána a pontos mechanikai folyamat átgondolható/elemezhető. Arról nem is beszélve, hogy az elszántabbak bármikor leszaladhatnak a boltba egy ismétlés miatt, vagy csak azért, mert ezt a Gézának is látnia kell... zseniális. És én még a Starbrook-ot neveztem ki pasicsokinak.

A gyakorlatban sajnos nem sikerült annyira jól a művelet, miként azt az ábra alapján vártuk volna. Kiegészíteném a leírást azzal, hogy a labda melyik felületét javasoljuk ütközőzónának, illetve  hány newton erővel kell a műveletet végrehajtani a tökéletes eredmény elérése érdekében. Elsőnek ugyanis csak egy kisebb koccantásra telt tőlem, ami nem okozott maradandó károsodásokat, majd ezen felbátorodva egy határozott ütést vittem be, amivel sikerült gyakorlatilag megsemmisíteni a terméket, hogy utána jó 5 perc piszkálgatással tudjuk újra fotózható állapotba hozni. Még annyit javasolnék minden sorstársnak, hogy ütés előtt egy pár percre hűtsük be a golyót, az így megnövelt merevség valószínűleg sokkal szebb felületeket eredményez majd.

A kicsomagolás után egyébként látható, hogy a végeredmény tulajdonképpen egy narancs. A széteső elemek a gerezdek, amit az is erősít, hogy azok egyik fele erre utaló domború formára lett nyomatva (a másik fele teljesen sima, itt vagy közbeszólt a technológia, vagy csak nem vették meg a teljes narancs licenszt). Még a közepén is megtalálható a narancsban is lévő fehér izé, amit sajnos nem vizsgáltam meg gondosabban, így nem tudom, hogy ez pusztán az élethűség miatt van itt, vagy ez volt maga az ütőszeg, ami elvégezte a rombolást. Egyébként, hogy ennek mi köze a VB-hez, azt nem tudom (esetleg Dél-Afrika?), de az biztos, hogy egy karácsonyi nagyon nagy durranás lehetőségét sütötték el feleslegesen.

De nem kerülhetjük el, a csokiról is kell írni valamit. Ha röviden szeretném jellemezni, akkor mindenki képzelje el, hogy leveszi a polcról a natúr egyszerű tejes Milkát, kibontja és megkóstolja. Nos, ez pontosan olyan, ízre is, krémességre is. Tehát nem kell semmi különlegességre számítani, a címke szerint 30% a kakaó szárazanyag tartalom, illetve tartalmazza a szokásos paráztató megjegyzéseket is (tej, mogyoró, szója, nyomokban egyéb diófélék és búza), de hát eddig is gyanítottuk, hogy nem kézzel készült.

Ára: 629 Ft/175g (Spar) - csokoládé terén ne várjunk tőle semmit, csak a 2 másodperces zúzás miatt vegyük meg (vagy ha a gyerek allergiás a citrusfélékre)

Szamos desszert "Csokoládés labda" "fantázianéven"

Természetesen a hazai pályán is körülnézhetünk. Számítottam az idiotizmusra, hogy esetleg a neves marcipángyártók a szokásos golyókat kiadják focilabdának átcsomagolva (hegedű helyett Amadeus ollózik), de szerencsére ennyire mélyre nem süllyedtünk. A Szamosnál azonban találtunk megfelelő ellenfelet, ami alkalmasnak tűnt a lengyelek lesöprésére. Kicsi, olcsó, mégis a név miatt minőséget sejtettük benne. Ha a kedves olvasó megfejtette a főcímben elrejtett másodlagos jelentést, akkor már tudja az eredményt.

Kezdjük azzal, hogy a képen egy csúnya szabálytalanság látható. Nem, nem arra gondolunk, hogy a sárga mezes fiatalember éppen szabálytalanul szerelné a kék mezes fiatalembert, hanem arra, hogy valójában két "Csokoládés labda" desszertet láthatunk. Bolti állapotában ugyanis egy "csokoládés labda" csak egy félgömböt jelent, ami erősen presszionálja a vásárlót arra, hogy hiányérzetének engedve egyből kettőt vásároljon. Eddig elég igénytelenügyes. Nos, a csomagolás értékelése tulajdonképpen ennyi, ennél még a képen látható feszült helyzet is érdekesebb, de talán még a kérdés is, hogy miként kerülhetett a csak kék és sárga játékosokat tartalmazó szettből sárga-zöld mezben feszítő kapus a háttérbe (villamossági szakemberek előnyben).

A kibontás után itt nincs előjáték (természetesen focis hasonlatra gondoljunk, bár tudom, magas labda volt (és ismét a foci)), visszazökkenünk a valóságba. Maga a forma egy egyszerű félgömb, még minta sincs benne, vagy bármi egyéb utalás a labdarúgásra. Borzasztó gyorsan olvad, hazaérve már alig sikerült lefejteni róla a papírt, és még a hűtőbe berakva pár percre (bár ilyet normál esetben nem teszünk), is fél perc múlva már az egész tenyerem ragadt tőle. Ennek köszönhetőek a nem igazán esztétikus fényképek is (pedig egy polírozáson is túlesett a félgömb), a csokoládé persze nem tehet róla, hogy kicsit megolvadt, a vásárlók menjenek érte hűtőkocsival.

Először a külső, kb. 2 mm vastag réteggel találkozunk, ami kicsit mikuláscsoki ízvilágú. Rendesen beleharapva már kapunk a töltelékből is, de igazán az sem nyerte el a tetszésemet, erősen rumosnak érzem. Az összetevők között ugyan nem szerepel a rum, de a végén kullog egy aroma, gondolom az ő lenne. Összhatásában egyébként egy Sport szelethez lehetne hasonlítani: erősen rumos aroma, nem túl jó minőségű csokoládéval körbevéve. Ha nagyon döntenem kellene, talán még gyengébbnek is mondanám, nem érzem annyira összhangban az ízeket, minden harapásnál külön-külön jönnek meg az összetevők.

Nem nagyon értem mi volt a célja ezzel a Szamosnak, sem külsőre, sem ötletességben, sem ízében nem mutat fel semmit, esetleg egy olcsó hiper márkaterméknek tudnám ezt elfogadni, ami után csak megvonom a vállam, hogy megpróbáltam, nem jött be. Értem én, hogy olcsó, de egyike azon kevés édességeknek, amelyekből ha ingyen elém raknának egy dobozzal, az első kóstolás után csak megköszönném a lehetőséget.

Ára: 120 Ft/22g (Szamos Marcipán) - nekem kimondottan nem ízlett, bár nem drága, de még ennyit sem ér (sőt, ha grammra számoljuk ...)

Címkék: foci tej csokoládé milka szamos

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chocologia.blog.hu/api/trackback/id/tr712079925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amarinho 2011.03.09. 22:32:04

Szia Viki,

személyesen privát üzenetben szeretnék tőled kérdezni, ezt milyen elérhetőségen tehetem meg?
süti beállítások módosítása