Mozartkugelnt (Mozart-golyó) sokan gyártanak, Dallmann, Halloren, Hofbauer, Heindl (aki mondjuk Erzsébet királynét találta ki a csomagolása védjegyének), Lambertz stb. A középmezőnyből esetleg két terméket érdemes kiemelni, a német "Echten Reber Mozart-Kugeln" (Igazi Reber Mozart-golyó), illetve az osztrák "Echte Salzburger Mozartkugeln" (Igazi Salzburg Mozart-golyó) a Mirabell. Nyilvan nem egymástól függetlenül jöttek létre ezek az édességek, úgyhogy azonnal felmerül a kérdés, hogy ezek közül melyik az eredeti, amelyik alapja az összes többi koppintásnak? A válasz egyszerű: egyik sem. Már régen is gőzerővel működött a marketing szakma, csak apróbetűs rész helyett a szavakkal játszottak, így lett két termék is "az igazi", noha egyik sem az "eredeti".
Ugyanis a Mozartkugelnt – melyet az osztrák zeneszerzőről, Wolfgang Amadeus Mozartról neveztek el – egy salzburgi cukrász, nevezetesen Paul Fürst készítette el először 1890-ben, ezt tekinthetjük az összes termék ősének. Olyannyira eltalálta az ízvilágot, hogy hamarosan, az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet is szerzett vele, ami azonnal felkeltette a konkurrencia érdeklődését.
Mivel Fürst nem védette le se a terméket, se a csomagolást, könnyű dolguk volt, rövidesen a különböző salzburgi cukrászdák elkezdték az olcsó(bb) másolatokat készíteni. Az utólag már tehetetlen Fürst azonban szerette volna megtartani saját terméke hírnevét, emiatt annak megváltoztatta nevét „Original Salzburger Mozartkugeln”-re (Eredeti Salzburg Mozart-golyó) és azonnal le is védette, aminek köszönhetően a termék a mai napig él, de csak Salzburgban gyártják, és kizárólag csak a Fürst cukrászda értékesíti. De ha arra járunk, akkor érdemes tudni, hogy bár az igazi szó más terméken is megjelenhet, az eredeti jelzőben nyugodtan megbízhatunk.
A néven túlmenően azonban a minőség is garantált, az eredeti Mozart-golyók még mindig kézzel készülnek az évszázados technikák segítségével. A recept amúgy nem túl bonyolult, a labda közepén található zöld pisztácia marcipánt körülveszi a vastag nugát krém, majd egy sötét csokoládé borítás zárja a sort. Ezt követi a tradícionális csomagolás, egy ezüst fólia kék nyomtatással. Mivel nincsenek teletömve a manapság használatos különféle adalékanyagokkal, így ezeknek a golyóknak a szavatossági ideje körülbelül nyolc hét csupán, ami szintén oka lehet annak, hogy nem találkozhatunk vele a hiperek tucattermékei között (na meg persze az ára, ami meglehetősen magasnak mondható egy falatért).
Echte Salzburger Mozartkugeln
Ha már az eredetit nem is tudjuk beszerezni, azért érdemes körülnézni az igaziak között is. A kis kuglik ugyanis annyira beváltak, hogy a Mirabell-gyár 1945-ben lecsapott rá, és megvette a receptet Fürsttől. Ennek köszönhetően van egyrészt a kék-ezüst színű Originale Salzburger Mozartkugeln és a vörös-arany színű Echte Salzburger Mozartkugeln is.
A Mirabell, aki a Kraft Foods cég leányvállalata, és az egyik legrégebbi csokoládé márka - egyébként a közelben, egy Salzburg közeli kisvárosban, Grödigben található - messze piacvezető a honos Mozart piacon. A Mirabell azonban nem csak a recepthez hű, hanem a formáját tekintve is egyedülálló, ez ugyanis az egyetlen ipari Mozart, amely tökéletesen gömbölyű, nincs rajta a gyártás folyamatából eredő laposabb talp. Habár az íz hasonló az eredetihez, a belső tartalom jelentősen változott, a Mirabell Mozart-golyóban ugyanis a zöld marcipán mag körül egy gyűrű sötét és világos nugátkrém található, amit tejcsokoládé burok övez.
Bár a fő termék továbbra is a golyó, a cég 2006-ban, a Mirabell 60 éves születésnapja alkalmából megkezdte a Mozart-ital és joghurt-desszert forgalmazását is, ami a csokoládé kissé „remixelt” változatának tekinthető.
Echten Reber Mozart-Kugeln
Bár a golyók hazájában a Mirabell a legelterjedtebb, a világszínpadra lépve már nem tekinthető elsőnek. Globálisan ugyanis a golyók legnagyobb ipari termelője a német Reber, aki 40 országba exportálja a termékeket 1938 óta. A bajor golyót az íze mellett könnyű felismerni arról is, hogy az egyik oldala lapos. Itt a nugát található a központban, amit egyik felén fehér, másik felén zöld marcipán ölel körbe. Bár ez már kevésbé hasonlít az eredeti édességhez, szerencsére a Reber is minőségi termékeket állít elő, a Mirabellhez hasonlóan ők is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy termékeik tartósítószer, színezék és aroma mentesek legyenek.
Az eredeti híján tehát nyugodtan választhatjuk ezeket az igazi utánzatokat is, de azért bármilyen finomak, mindig gondoljunk arra, hogy ez csak a második vonal. Ha valaki egyszer a közelébe jut, semmiképpen se hagyja ki a Fürst cukrászda termékét.
Paul Fürst szavaival zárva: "a Mirabell-golyó a legkevésbé sem eredeti, akárcsak a Reber!"